-->
23.01.2022

Ο πανκ ροκ «ύμνος» που επέλεξε η Μέρκελ για να αποχαιρετίσει τους Γερμανούς- «Είναι μια γνήσια Ανατολικογερμανίδα»

Η Άνγκελα Μέρκελ άφησε τους Γερμανούς να αναρωτιούνται πόσο καλά γνωρίζουν την καγκελάριο που τους κυβερνoύσε για 16 χρόνια, αφού επέλεξε ένα… πανκ ροκ τραγούδι ως soundtrack για την στρατιωτική τελετή αποχώρησής της.

Η Μέρκελ, της οποίας ο διάδοχος των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς, αναμένεται να ορκιστεί καγκελάριος την επόμενη εβδομάδα, θα αποχαιρετίσει και επίσημα τους Γερμανούς το βράδυ της Πέμπτης στο προαύλιο έξω από το υπουργείο Άμυνας. Η τελετή θα είναι πιο χαμηλών τόνων από ό,τι συνήθως λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού, που επιτρέπουν την προσέλευση μόνον 200 καλεσμένων.

Όπως έγινε και με τους προκατόχους της, έτσι και η Μέρκελ δικαιούταν να παραγγείλει τρία τραγούδια, τα οποία θα παιχτούν στην τελετή αποχαιρετισμού της  από την φιλαρμονική του στρατού. Το πρώτο κομμάτι που παρήγγειλε η απερχόμενη καγκελάριος είναι το «Für mich soll’s rote Rosen regnen» («Για μένα θα βρέξει κόκκινα τριαντάφυλλα»), μια επιτυχία από το μακρινό 1968, που είχε ερμηνεύσει η πολυβραβευμένη Γερμανίδα ηθοποιός, Χίλντεγκαρντ Κνεφ:

Κρίνοντας από τους στίχους του, το τραγούδι φαίνεται πως εκφράζει κάποιες νεανικές φιλοδοξίες της Άνγκελα Μέρκελ, καθιστώντας την επιλογή του σαφέστατα νοσταλγική:

Στα δεκάξι μου είπα ήσυχα ότι θέλω,

θέλω να μεγαλώσω, να κερδίσω, να’ μαι χαρούμενη, να μην πω ψέματα ποτέ

στα δεκάξι μου είπα ήσυχα ότι θέλω, 

θέλω τα πάντα, ή τίποτα

 

Για μένα θα βρέξει κόκκινα τριαντάφυλλα

σ’ εμένα θα συμβούν σωστά θαύματα

Ο κόσμος θα πρέπει να προσαρμοστεί

και να κρατήσει για τον εαυτό του τα προβλήματά του

 

Αργότερα, είπα πάλι, θέλω να καταλάβω

να δω, να ζήσω, να διαφυλάξω πολλά

και αργότερα είπα πάλι, θέλω να μην είμαι μόνη

και παρόλα αυτά ελεύθερη

 

Για μένα θα βρέξει κόκκινα τριαντάφυλλα

σ’ εμένα θα συμβούν σωστά θαύματα

Ο κόσμος θα πρέπει να φερθεί τρυφερά

το πεπρωμένο μου με αγάπη να αντιμετωπίσει

 

Και σήμερα λέω, πρέπει να υποταχτώ

πρέπει να συμβιβαστώ, αλλά δεν μπορώ να υποταχτώ

ούτε να συμβιβαστώ

θέλω πάντα να νικώ

θέλω τα πάντα, ή τίποτα

 

Για μένα θα βρέξει κόκκινα τριαντάφυλλα

σ’ εμένα θα συμβούν σωστά θαύματα

Εγώ μακριά θα μείνω από τα παλιά

Από αυτόν που κάτι περιμένει, θα κρατήσω τα πιο πολλά

Το θέλω! Το θέλω!

 

Η δεύτερη επιλογή της Μέρκελ είναι  το «Großer Gott, wir loben Dich» (Μεγάλε Θεέ, δοξάζουμε το όνομά σου), το οποίο, όπως φαίνεται από το όνομά του, είναι ένας ένας δημοφιλής χριστιανικός ύμνος από τον 18ο αιώνα, ταιριαστός με την ανατροφή της καγκελαρίου ως κόρης ενός προτεστάντη πάστορα και τη θρησκευτική ταυτότητα του κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).

Φτάνουμε στην τρίτη και πιο ρηξικέλευθη επιλογή, τον πανκ ροκ ύμνο που κυκλοφόρησε το 1974 η γνωστή Γερμανίδα ρόκερ Νίνα Χάγκεν, με τίτλο  «Du hast den Farbfilm vergessen» (Ξέχασες το έγχρωμο φιλμ). Για τη γερμανική Spiegel, η Μέρκελ αποδεικνύει με την επιλογή της αυτή ότι είναι μια γνήσια «Ανατολικογερμανίδα», αφού η Χάγκεν υπήρξε εξέχουσα μορφή της πανκ σκηνής και της υποκουλτούρας της ανατολικής Γερμανίας:

Το τραγούδι, του οποίου οι στίχοι γράφτηκαν από τον Kurt Demmler, είναι ένας θυμωμένος «θρήνος», υποτίθεται κατά του συντρόφου της Χάγκεν, Μίχαελ, επειδή εκείνος τράβηξε ασπρόμαυρη ταινία στις διακοπές τους στο νησί Hiddensee. Ως αποτέλεσμα, φωνάζει η Χάγκεν, «κανείς δεν θα πιστέψει πόσο όμορφα ήταν εδώ».

Αν και δεν λογοκρίθηκε από το κράτος, το τραγούδι έγινε αντιληπτό στην εποχή του ως μια κρυφή κριτική κατά της σοσιαλιστικής δημοκρατίας και της γκρίζας αμυδρής καθημερινότητάς της, όπου το έγχρωμο φιλμ ήταν ένα σπάνιο εμπόρευμα.

Κάποιοι θέλουν την Μέρκελ να έχει επιλέξει το τραγούδι, ως νύξη στους συνεργάτες της που «δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους». Αν, ωστόσο, η ίδια δεν το παραδεχτεί, όλα αυτά είναι απλά εικασίες…Διαβάστε επίσης