-->
30.01.2023

Μετρούν τις πληγές τους στην Αριδαία – Καταστράφηκαν εμπορεύματα και καλλιέργειες – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Τα κομμάτια τους μαζεύουν όσοι κατοικούν στην Αριδαία του δήμου Αλμωπίας. Πρόκειται για την περιοχής που ήδη από χθες (24/1) έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τη σφοδρή επέλαση της κακοκαιρίας.

Τα προβλήματα που ανέκυψαν μετά την άντληση του μεγάλου όγκου νερού από δρόμους, πλατείες, καταστήματα αλλά και αγροτοκαλλιέργειες, είναι αμέτρητα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάτση, κλιμάκιο του δήμου Αλμωπίας επισκέφθηκε την Αριδαία, προκειμένου να καταγραφούν οι καταστροφές.

«Έχουμε συλλέξει βίντεο για να τα αποστείλουμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες», λέει σχετικά ο δήμαρχος.

Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα εμπορεύματα καταστημάτων

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί τα καταστήματα της Αριδαίας, τη στιγμή μάλιστα που το εμπόρευμα ορισμένων καταστηματαρχών, καταστράφηκε ολοσχερώς.

«Επισκεφθήκαμε χθες, ένα – ένα τα μαγαζιά. Μετρήσαμε περίπου 50. Είδαμε πολύ άσχημες εικόνες. Άλλος, έσωσε τα ενδύματα που πουλά, αλλά καταστράφηκε το δάπεδό του από το νερό. Άλλοι καταστηματάρχες ενδυμάτων, όπως και υποδημάτων, είδαν το εμπόρευμά τους να καταστρέφεται ολοσχερώς. Ακόμη και σε ένα ραφείο, μέσα στο οποίο υπήρχαν ενδύματα πελατών, καταστράφηκαν όλα τα ρούχα», περιγράφει στο GRTimes ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Αριδαίας, Στράτος Κοτσίδης.

Τα καταστήματα αυτά, βρίσκονται στις οδούς Αγίου Νίκανδρου, Κύπρου και Λοχαγού Πασσιά. «Εκεί, όπου το νερό ήταν μέχρι το γόνατο, είχαμε και τις μεγαλύτερες ζημιές», εξηγεί σχετικά ο κ. Κοτσίδης, τονίζοντας πως υπήρξαν φθορές σε ράφια και άλλους χώρους καταστημάτων, όπως αποθήκες, για τις οποίες οι έμποροι, πρέπει να αποζημιωθούν».

Όπως μάλιστα λέει, «τέτοια ζημιά, τέτοιες πλημμύρες ακόμη και σε υπόγειος χώρους, είχαμε να δούμε από το ’79…».

Στα… ποτάμια κατέληξαν οι καλλιέργειες

Την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή ακόμη και σήμερα, δύο ημέρες μετά τη νεροποντή, περιγράφει στο GRTimes ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Πέλλας, Γιώργος Παπαδόπουλος.

«Κάποιοι αγρότες μπορεί να χάσουν τη χρονιά τους μετά τις συγκεκριμένες καταστροφές» λέει ειδικότερα ο ίδιος, εξηγώντας πως «το πολύ νερό που έπεσε, πλημμύρισε τα χωράφια».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο «τα νερά παρέσυραν αρακάδες, οι οποίοι έφτασαν μέχρι και στα ποτάμια». Δύσκολο κρίνεται μάλιστα το ενδεχόμενο να αποζημιωθούν οι αγρότες που καλλιεργούν αρακά, καθώς όπως λέει ο πρόεδρος του συλλόγου των αγροτών της Πέλλας, «οι αρακάδες δεν αποζημιώνονται τέτοιο καιρό, γιατί δε βρισκόμαστε ακριβώς στην εποχή καλλιέργειάς τους».



Διαβάστε επίσης