Με καταγωγή από φτωχή οικογένεια, δούλεψε σε περίπτερο και κατάφερε μαζί με τα αδέρφια του, να φτιάξει μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες πλαστικών σωλήνων και εξαρτημάτων άρδευσης και ύδρευσης.
Ο λόγος για τον Παρασκευά Παλατιανά, το βιομήχανο της Βόρειας Ελλάδας, στο σπίτι του οποίου στο Πανόραμα, έγινε διάρρηξη με λεία ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ ο ίδιος βρισκόταν σε διακοπές.
Οι δράστες πήραν από το χρηματοκιβώτιο επιχειρηματία μετρητά και κοσμήματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διάρρηξη του σπιτιού έγινε περίπου στις 23:00 το βράδυ. Ο συναγερμός άρχισε να χτυπάει και ειδοποιήθηκε αμέσως ο ιδιοκτήτης, όμως, μέχρι να φτάσουν τα πρώτα περιπολικά της Αστυνομίας οι δράστες είχαν καταφέρει να εξαφανιστούν με την πολύτιμη λεία τους.
Όπως φαίνεται στο βίντεο-ντοκουμέντο, που έχει καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας, οι δράστες έχουν καλυμμένα με κουκούλες τα πρόσωπά τους, ενώ έφτασαν εκεί με κλεμμένο όχημα, το οποίο είχαν αρπάξει νωρίτερα από τη Θέρμη.
Ωστόσο, εντύπωση στους αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση προκαλεί το γεγονός ότι οι δράστες γνώριζαν πως δεν υπήρχε κανείς στο σπίτι εκείνη την ώρα, αλλά και την ακριβή θέση του χρηματοκιβωτίου.
Ο Παρασκευάς Παλατιανάς και τα αδέρφια του Αντώνης και Παρασκευάς, ξεκίνησαν από το μηδέν. Με καταγωγή από φτωχή οικογένεια, οι αδελφοί Παλατιανά δούλεψαν σε διάφορες δουλειές και από μικρή ηλικία, στο περίπτερο του πατέρα τους, γι αυτό τους κόλλησαν το παρατσούκλι «οι περιπτεράδες».
Κατάφεραν, ξεκινώντας από απλά εξαρτήματα ποτίσματος, να δημιουργήσουν μια εταιρία με 4.000 κωδικούς προϊόντων άρδευσης, ύδρευσης και θέρμανσης, που εξάγει σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο και απασχολεί 220 εργαζομένους.
Η εταιρία τους ιδρύθηκε το 1980 στην Ηλιούπολη με την ονομασία Αδερφοί Παλατιανά Ο.Ε., δύο χρόνια αργότερα μετακόμισε στον Εύοσμο, ενώ το 1985 μεταφέρθηκε στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο, μπαίνοντας και στην παραγωγή πλαστικών εξαρτημάτων για συστήματα άρδευσης, ενώ τα αδέρφια δούλευαν στα πλαστικά Μακεδονίας και έτσι απέκτησαν την τεχνογνωσία που τους βοήθησε να προοδεύσουν.
Η μεγάλη άνοδος όμως ξεκίνησε το 1990, οπότε η εταιρία μετατράπηκε σε ανώνυμη, με την επωνυμία Palaplast, και άρχισε να παράγει και πλαστικούς σωλήνες άρδευσης, με βάση την τεχνογνωσία των τριών αδελφών στα εξαρτήματα.
Μια μεγάλη εταιρεία με διεθνές κύρος γεννιέται
Κατάφεραν, ξεκινώντας από απλά εξαρτήματα ποτίσματος, να δημιουργήσουν μια εταιρία με 4.000 κωδικούς προϊόντων άρδευσης, ύδρευσης και θέρμανσης, που διαφημίζει την Ελλάδα από το Μεξικό και τη Χιλή έως τη Γαλλία και τις αραβικές χώρες, επεξεργάζεται περίπου 10.000 τόνους πλαστικό ετησίως και θα κλείσει το 2015 με τζίρο 24.500.000 ευρώ. Μάλιστα, από τη στιγμή της ίδρυσής της -πριν από 35 χρόνια- είναι συνεχώς κερδοφόρα και υγιής, με τα κέρδη της να φτάνουν σήμερα τα 1.800.000 ευρώ. Η κρίση δεν την πτόησε, ενώ δεν έκανε ούτε περικοπές προσωπικού ούτε μειώσεις μισθών. Παρά την ιδιαίτερα ευρεία παρουσία της σε όλο τον κόσμο, η Palaplast αναζητά συνεχώς νέες αγορές για τα προϊόντα της, ενώ περιμένει τον καινούργιο αναπτυξιακό, ώστε να δρομολογήσει επενδύσεις για την ανανέωση του εξοπλισμού της και των παραγωγικών γραμμών της, καθώς στη φιλοσοφία της είναι να εκσυγχρονίζεται με κάθε ευκαιρία.