-->
09.12.2023

Άκης Σκέρτσος: Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι μέτρο – μέτρο κοστολογημένο

Κανείς δεν εμπόδισε το ΣΥΡΙΖΑ  να πάει το πρόγραμμά του στο Γενικό Λογιστήριο. Τον προκαλούμε εδώ και ένα μήνα να πάει στο ΓΛΚ και τώρα  με καθυστέρηση μίας κάλπης , ο κύριος Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να πάνε. Μακάρι να το κάνουν. Θεωρώ ότι δεν θα το κάνουν», είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, σήμερα στο Mega.

Όπως σημείωσε ο κ. Σκέρτσος «Εμείς έχουμε καταθέσει το πρόγραμμά μας πριν από ένα μήνα, πριν από την πρώτη κάλπη. Νομίζω ότι η ετυμηγορία των πολιτών ήταν συντριπτική. Έδειξε ποια Κυβέρνηση θέλει, έδειξε ποια αντιπολίτευση δεν θέλει, έδειξε τι λόγο δεν θέλει. Θέλει την τεκμηρίωση, θέλει την αξιοπιστία, θέλει την ειλικρίνεια. Θέλει τους πολιτικούς και τα κόμματα να λένε τι μπορούν να κάνουν και τι δεν μπορούν να κάνουν.

Δεν θέλει ακοστολόγητα προγράμματα. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς, παρότι έχει καλές προθέσεις και καλές προτάσεις μέσα, δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Δηλαδή, απαντά μεν σε κοινωνικά ζητούμενα, σε προβλήματα της κοινωνίας, της οικονομίας, όμως το κάνει με έναν τρόπο ανεύθυνο και λαϊκίστικο που τελικά οδηγεί την οικονομία στα βράχια. Αυτό λέμε εμείς, ότι κοστίζει 8 με 9 φορές πάνω από τις δυνατότητες τις δημοσιονομικές της χώρας. 20 δις το έτος κοστίζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ,12 δις είναι του ΠΑΣΟΚ.

Εμείς αντιθέτως έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ενταχθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της οικονομίας για το 2023 – 2026, κοστίζει 9 δισ ευρώ στην τετραετία.  Είναι μέτρο – μέτρο κοστολογημένο. Τα έχουμε δώσει επανειλημμένα και χθες τα ξανάδωσα τα στοιχεία κάθε μέτρο πόσο στοιχίζει. …Είναι συμφωνημένο με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς . Εμείς αποδείξαμε μέσα στην προηγούμενη τετραετία, η οποία ήταν πάρα πολύ δύσκολη, με υγειονομική κρίση, με ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, με βαθιά ύφεση για ένα χρόνο σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα ότι μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους και ταυτόχρονα να φέρουμε δυναμική ανάπτυξη, διπλάσια από την υπόλοιπη Ευρώπη. Μειώσαμε το δημόσιο χρέος  κατά 35 μονάδες, πτώση ρεκόρ και πετύχαμε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα . Εδώ βρίσκεται η απάντηση στο ερώτημα που θέτει η αντιπολίτευση και η απάντηση και στο γιατί τα προγράμματα και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν ξανά σε υπερφορολόγηση χωρίς να λύνουν το βασικό ζητούμενο. Το βασικό ζητούμενο είναι να φέρουμε ανάπτυξη, περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες δουλειές, υψηλότερα εισοδήματα.

Για το ντιμπέιτ Μητσοτάκη – Τσίπρα 

«Η συζήτηση και ο διάλογος είναι απαραίτητος σε μία δημοκρατία και πρέπει πριν από τις εκλογές τα κόμματα να εκθέτουν με ειλικρίνεια επαναλαμβάνω τα προγράμματά τους. Ωστόσο αυτή η συζήτηση έγινε και ο λαός νομίζω με μεγάλη ωριμότητα έδωσε το μήνυμα. Εμείς το μήνυμα το πήραμε, ελπίζω να το πήρε και η αντιπολίτευση, δεν είμαι τόσο σίγουρος, ότι βλέπω να επαναλαμβάνουν τα ίδια προγράμματα. Η  αυτοκριτική η οποία φαίνεται να έχει γίνει κατά τη γνώμη μου, την ταπεινή γνώμη μου, είναι κάπως επιφανειακή και επικοινωνιακή. Γίνεται δηλαδή μια αλλαγή προσώπων, αλλά το πρόγραμμα στον ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα είναι στις ιδέες και στο πρόγραμμα, όχι στα πρόσωπα. Τα πρόσωπα προφανώς υπηρετούν κάποιες πολιτικές, οι πολιτικές αυτές καταδικάστηκαν στην κάλπη, νομίζω ότι έκριναν οι πολίτες ότι μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα και ανασφάλεια την οικονομία.

Αντιθέτως εμείς λέμε ότι μπορούμε σταθερά τολμηρά να πάμε πιο μπροστά, να κάνουμε ακόμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις κι αυτό πως θα γίνει; Με μία ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση ακόμη μίας τετραετίας, που θα κάνει την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Γνωρίζουμε ότι έχουμε πολλά προβλήματα και ως οικονομία και ως κοινωνία υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα εισοδήματα».

Για τη φορολόγηση των υπερκερδών 

Ο υπολογισμός των υπερκερδών έγινε από την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το έκανε, δεν είναι δουλειά της αντιπολίτευσης .

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει υποκατάσταση Ανεξάρτητης Αρχής και μας λέει ότι έχει κοστολογήσει ο ίδιος τα υπερκέρδη. Η δουλειά αυτή είναι της ΡΑΕ, έγινε από τη ΡΑΕ.. Έχει βγει ένας αριθμός, έχει εισπραχθεί το ποσό, έχουμε εισπράξει συνολικά 5,3  δισεκατομμύρια ευρώ από επιχειρήσεις ενέργειας και διυλιστήρια πράγμα που δεν έχει κάνει ποτέ ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνήσεις της Αριστεράς και της φορολογικής δικαιοσύνης.

Αν θα μειωθούν από τη ΝΔ οι έμμεσοι φόροι 

Οταν μιλάμε για μείωση του ΦΠΑ θέλω να φέρω ένα πολύ πρακτικό παράδειγμα.  Ένας πλούσιος που καταναλώνει 3000 ευρώ το μήνα με μια μείωση του ΦΠΑ κατά 6 μονάδες θα κερδίσει 210 ευρώ το μήνα.  Ένας φτωχός που καταναλώνει 500 ευρώ το μήνα με μια μείωση του ΦΠΑ κατά 6 μονάδες θα κερδίσει 35 ευρώ το μήνα. Ποιος ωφελείται από τη μείωση του ΦΠΑ ο πλούσιος ή ο φτωχός;  Ποιον επιδοτεί και το ΠΑΣΟΚ με τη μείωση του ΦΠΑ; Οι έμμεσοι φόροι έχουν ένα στοιχείο εγγενούς αδικίας…Μια οριζόντια μείωση του ΦΠΑ θα ευνοήσει τους πλούσιους. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θέλουν να επιδοτήσουν τους πλούσιους;

Τα μέτρα να είναι στοχευμένα και να πηγαίνουν σε αυτούς που έχουν ανάγκη πραγματικά. Αυτό είναι μια δίκαιη κοινωνική πολιτική. Όχι αυτό που λένε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να επιδοτούμε τους πλούσιους ή να βάζουν στην τσέπη οι επιχειρήσεις και οι μεσάζοντες τον ΦΠΑ. Είναι κρίσιμα δημόσια έσοδα, χρηματοδοτούν την υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια, το κράτος.  Και μια ανεύθυνη μείωση τους μπορεί να έχει τα αντίστροφα αποτελέσματα. Εμείς δείξαμε με 58 δισεκατομμύρια ευρώ σχέδιο διάσωσης της οικονομίας των επιχειρήσεων, των εργαζομένων ότι είμαστε δίπλα σε όλους για να στηρίξουμε όταν υπάρχει ανάγκη και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε.Διαβάστε επίσης