-->
03.12.2022

Άμεση ανάλυση: Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών και η ΕΕ – Η ατολμία των Βρυξελλών, οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία προκαλεί ήδη ισχυρούς τριγμούς στο ετοιμόρροπο σύστημα των Βρυξελών.

Ο θρίαμβος της ακροδεξιάς στην Ιταλία συνιστά ευθεία αμφισβήτηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετά την αποχώρηση της Μέρκελ βρίσκεται ακέφαλη και διοικείται από μια ανίκανη γραφειοκρατία που δεν τολμάει να πάρει αποφάσεις.

Τον δρόμο της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σουηδίας αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση κατά την οποία η Ευρώπη δεν ξυπνήσει από τον λήθαργο.

Ο χειμώνας που έρχεται μπορεί να αποσταθεροποιήσει ακόμη και τα λεγόμενα ισχυρά κράτη όπως η Γαλλία, αλλά και την πάλαι ποτέ ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη Γερμανία.

Το Βερολίνο βρίσκεται ήδη σε τραγική οικονομική κατάσταση αφού είχε βασίσει για δεκαετίες την μεγάλη οικονομική ανάπτυξη στη φθηνή ενέργεια που είχε εξασφαλίσει από τη Ρωσία.

Τώρα το παραμύθι τελείωσε, η γερμανική βιομηχανία αντιμετωπίζει συμπτώματα κατάρρευσης ενώ όλοι προεξοφλούν και την επερχόμενη ύφεση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο μοναδικός από τους Ευρωπαίους ηγέτες που διαθέτει όραμα, δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα γιατί δεν ελέγχει τη Βουλή και ως εκ τούτου δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις.

Για την Ελλάδα το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.

Σε περίπτωση κατά την οποία οι κερδοσκόποι αρχίσουν να σορτάρουν τα ιταλικά ομόλογα, η Ελλάδα θα αποτελέσει παράπλευρη απώλεια.

Γιατί μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να πυροδοτήσει άνοδο και στα ελληνικά ομόλογα και να ανοίξει και πάλι το μεγάλο κεφάλαιο του δημόσιου χρέους.

Εκτός βέβαια και αν οι ιταλικές εκλογές ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά των Βρυξελών και αποφασίσουν να πάρουν άμεσες και τολμηρές πρωτοβουλίες πριν το… μαγαζί βουλιάξει ολοκληρωτικά.

 

Διαβάστε επίσης