-->
29.11.2022

Άμυνα – Κορβέτες: Γαλλική ρελάνς ή ιταλικό colpo grosso; «Κλειδώνει» η εισήγηση Πετράκη

Συνεδριάζει σήμερα το ΣΑΓΕ το οποίο θα εγκρίνει την απόφαση για απόκτηση κορβετών – Στα χέρια του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη οι τελικές προτάσεις των «μνηστήρων».

Η αλήθεια είναι πως οι εικόνες των κορβετών Gowind του αιγυπτιακού ναυτικού, κατά τη διάρκεια της άσκησης Μέδουσα 12 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το πρωί της Τετάρτης (23/11), δημιούργησαν αναπόφευκτες σκέψεις για το πότε θα προχωρήσει το πολυπόθητο πρόγραμμα για το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Την ίδια ώρα όμως που οι αιγυπτιακές Gowind επιχειρούσαν στα ανοικτά των ακτών της Αλεξάνδρειας σε άψογη συνεργασία με τις φρεγάτες «ΕΛΛΗ» και «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» του ελληνικού Στόλου, ευχάριστα νέα έρχονταν περίπου 1.000 χιλιόμετρα μακριά και συγκεκριμένα από το ελληνικό «Πεντάγωνο».

Αυτά δεν είναι άλλα από τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), στην οποία – σύμφωνα με πληροφορίες – θα συζητηθεί και θα εγκριθεί το πρόγραμμα απόκτησης κορβετών για τον ελληνικό Στόλο.

Με δεδομένη τη γεωπολιτική αστάθεια, τις προκλήσεις της Άγκυρας και τις ενέργειες της χώρας μας για έρευνες υδρογονανθράκων μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, είναι προφανές πως περιθώρια για καθυστερήσεις και αδράνεια δεν υπάρχουν. Για τον λόγο αυτό, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης θέλει να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι διαδικασίες ώστε το Πολεμικό Ναυτικό να αποκτήσει πολλές και νέες πλώρες. Τι σημαίνει αυτό; Πως τόσο το πρόγραμμα των κορβετών όσο και η ενεργοποίηση της option για την τέταρτη φρεγάτα Belh@rra, αλλά και ο εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.

Θυμίζουμε πως στις 9 Νοεμβρίου το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο ενεργοποίησε το πρόγραμμα για την αγορά Κορβετών, ζητώντας ουσιαστικά την εκταμίευση των χρημάτων. Αφού περάσει από το σημερινό ΣΑΓΕ, θα έρθει ως επείγον θέμα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) που θα συνεδριάσει τον Δεκέμβριο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μέχρι τότε βεβαίως, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης θα έχει λάβει τις οριστικές, τροποποιημένες προτάσεις μνηστήρων, Γάλλων και Ιταλών και θα παραδώσει την εισήγησή του στην πολιτική ηγεσία που θα λάβει και την οριστική απόφαση.

Ποιος θα πάρει τη δουλειά;

Τώρα, όσον αφορά τις τελικές προτάσεις των μνηστήρων, πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονο παρασκήνιο, στο οποίο φυσικά παίζει ρόλο και το ζήτημα των ναυπηγείων και η εξυγίανσή τους.

Ωστόσο, στο Πολεμικό Ναυτικό διαμηνύουν πως η δική τους τελική απόφαση θα ληφθεί με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και το οικονομικό όφελος.

 

Διαβάστε επίσης