-->
03.12.2021

Ανάλυση: Τα «μυστικά» της Φιλοθέης – Το εθνικό προφίλ Καραμανλή και η στήριξη στον Μητσοτάκη

Όλη η ΝΔ βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής με αφορμή την εκδήλωση για τον ιδρυτή της ΝΔ. 

Κεντρικό πρόσωπο ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που μίλησε για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μάλιστα να απευθύνει χαιρετισμό.
Μπορεί η αφορμή της εκδήλωσης να ήταν η πορεία και το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά ο πρώην πρωθυπουργός με την παρέμβαση του παρείχε απόλυτη στήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την πολιτική που ακολουθεί μέχρι σήμερα και την πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία.
Ο Κώστας Καραμανλής παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ανέδειξε το έργο του ιδρυτή της ΝΔ, του ανθρώπου που οραματίστηκε την Ελλάδα στην Ευρώπη και το υλοποίησε και έφτασε μέχρι το σήμερα.
Παράλληλα όμως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το όραμα του αλλά και την παρακαταθήκη που άφησε. Εν ολίγοις ένας Μητσοτάκης αποτίμησε φόρο τιμής στον ιδρυτή της ΝΔ. Και αυτό ίσως ήταν το σημαντικότερο για την οικογένεια Καραμανλή αφού όλες οι πτέρυγες του κόμματος με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αποδέχονται την πρωτοκαθεδρία του ιδρυτή της παράταξης.
Χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο Κώστας Καραμανλής επιδιώκει κάτι όσον αφορά τα δημόσια πράγματα, τουναντίον θα έλεγε κανείς. Φυσικά όποτε το κρίνει αναγκαίο παρεμβαίνει και στέλνει τα δικά του μηνύματα και απαντήσεις όπως το έχει κάνει στο παρελθόν χωρίς να δημιουργεί οποιαδήποτε ζήτημα στον εκάστοτε πρόεδρο του κόμματος.
Αν και κάποιοι επιμένουν πως ο πρώην πρωθυπουργός είναι ακόμα νωρίς να βγει… στη σύνταξη ξεκαθαρίζουν πως σε κάθε περίπτωση αποτελεί χρυσή εφεδρεία για την χώρα. Μάλιστα οι ίδιες πηγές θεωρούν πως ακόμα και το 2024, που είναι προεδρική χρόνια μπορεί να αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων. Στον αντίποδα όμως κάποιοι απαντούν πως η Ηρώδου Αττικού δεν είναι στα πλάνα του Καραμανλή, αν ήταν θα είχε αποδεχθεί την πρόταση που λέγεται πως του έγινε το 2015. Μόνο όμως που τότε οι συνθήκες ήταν διαφορετικές.
Την ίδια όμως από την πλευρά του και ο Κώστας Καραμανλής στήριξε απλόχερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφερόμενος μάλιστα και στην πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία και ποσό σημαντική είναι για την χώρα.
Παράλληλα έστειλε και μηνύματα, όχι τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο κυρίως εκτός, τα οποία έχουν να κάνουν με τα εθνικά θέματα, την Τουρκία που χαρακτήρισε ταραξία και τον ρόλο της Ευρώπης που αρκετές φορές παρουσιάζεται διστακτική.
«Θέλω να κλείσω με μια τελευταία αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή» ανέφερε στο τέλος της ομιλίας του στο Ίδρυμα. «Πιστεύω ότι, με λίγες λέξεις, μας αφήνει μια παρακαταθήκη υψίστης σημασίας σε σχέση με το εθνικό μας χρέος, βγαλμένη από ιστορικά βιώματα και βαθιά μελέτη της εθνικής μας διαδρομής. Παρακαταθήκη που έμπρακτα και συνειδητά υπηρέτησε ως η ξεχωριστή προσωπικότητα του δημόσιου βίου που δεν δίχασε τους Έλληνες.

Τόνιζε σε ομιλία του στην Βουλή, στις 30 Οκτωβρίου 1975:

«Η Ιστορία διδάσκει ότι οι Έλληνες ό,τι κερδίζουν στον πόλεμο το χάνουν στην ειρήνη. Και το χάνουμε γιατί έχουμε την κακή συνήθεια να καθιστούμε τα εθνικά μας θέματα αντικείμενο έντονων πολιτικών ανταγωνισμών, οι οποίοι πολλές φορές παίρνουν την μορφή της πατριδοκαπηλείας και καταλήγουν σε διχασμούς».

Η Ιστορία διδάσκει. Ο Καραμανλής μάς το θυμίζει. Όλοι εμείς έχουμε χρέος να αποδείξουμε ότι διδαχθήκαμε καλά το μάθημά μας» τόνισε με έμφαση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.


Διαβάστε περισσότερα από το War RoomΔιαβάστε επίσης