-->
02.04.2023

Αυτή είναι η πολυτελής βίλα στη Σύρο που «έκαψε» τον Γιάννο Παπαντωνίου

Νέα δικογραφία σχηματίστηκε για τον Γιάννο Παπαντωνίου. Αυτή τη φορά, για την υπόθεση της αγοραπωλησίας της βίλας του στη Σύρο, το 2016. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η πώληση του σπιτιού του ζεύγους στη Σύρο, το 2016, φέρεται ότι ήταν εικονική προκειμένου να «ξεπλυθεί» μαύρο χρήμα από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας διώκεται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, προϊόν δωροδοκίας, η οποία ωστόσο έχει παραγραφεί.

Η νέα δικογραφία

Η νέα δικογραφία που έφθασε στα χέρια της ανακρίτριας φαίνεται πως θα φέρει ξανά ενώπιον της τον πρώην υπουργό και πάλι για το αδίκημα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Η υπόθεση αφορά την αγοραπωλησία σπιτιού, περίπου 230 τετραγωνικών, που έχτισε το ζεύγος Παπαντωνίου το 2006 εντός έκτασης 5 στρεμμάτων που είχε αγοράσει το 2002, στη Σύρο, το οποίο πουλήθηκε το 2016.

Η επίμαχη πώληση, κατά τις δικαστικές αρχές, εμφανίζεται προβληματική και θεωρείται εικονική, ενώ και σε αυτήν την περίπτωση στον πρώην υπουργό καταλογίζεται πως η όλη αγοραπωλησία έγινε προκειμένου να αποκρυβεί και να νομιμοποιηθεί παράνομο χρήμα που σχετίζεται με εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες και για αυτήν την υπόθεση, ενώ ο συνήγορος του, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, έκανε λόγο για πλήγμα στο κράτος Δικαίου «όταν ασκούνται ποινικές διώξεις σε βάρος πολιτών για το αδίκημα της δωροδοκίας, όπου ψάχνονται και δεν υπάρχουν οι άνθρωποι οι οποίοι υποτίθεται ότι δωροδόκησαν».

Συμπληρωματική απολογία

Σημειώνεται πως ο πρώην υπουργός, η σύζυγος του, καθώς και ένας ακόμη κατηγορούμενος, φίλος του ζευγαριού, βρέθηκαν σήμερα ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας, Μαρίας Τόλια, προκειμένου να δώσουν συμπληρωματική απολογία για την υπόθεση της παραγεγραμμένης δωροδοκίας που αποδίδεται στον κ. Παπαντωνίου, για το έργο των φρεγατών.

Και οι τρεις κατηγορούμενοι, που είχαν λάβει προθεσμία για την συμπληρωματική απολογία τους στις 12 Απριλίου, αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους, που αφορά ποσό 2.437.962 ευρώ που καταλογίζεται στον πρώην υπουργό ότι έλαβε ως δώρο από την εταιρία «THALES NEDERLAND BV» προκειμένου να την προωθήσει στο έργο του εκσυγχρονισμού των 6 πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

papantonio

Η συμπληρωματική απολογία των τριών, αφορά το αδίκημα της δωροδοκίας που πλέον μαζί με αυτό της απιστίας έχουν μεν παραγραφεί, πλην όμως θεωρούνται ως οι βασικές κατηγορίες για την εν συνεχεία διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων που βαρύνει τον πρώην υπουργό και τους δύο συγκατηγορουμένους του. Ο κ. Παπαντωνίου, για την συγκεκριμένη υπόθεση παρέμεινε προσωρινά κρατούμενος σχεδόν 18 μήνες.

papantonio
papantoniou

Εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε πως «δεν μου επιβλήθηκε κανένας όρος. Είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα ότι η ελληνική δικαιοσύνη αρχίζει πια να λειτουργεί ανεξάρτητα με βάση τον νόμο και με βάση τη δικογραφία. Αυτό αποτελεί ένα θετικό βήμα, το οποίο νομίζω ότι πέρα από τη δική μου περίπτωση δημιουργεί κάποια αισιοδοξία».

Σχετικά ο συνήγορός του Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε πως «πλήττεται το κράτος δικαίου όταν ασκούνται ποινικές διώξεις σε βάρος πολιτών για το αδίκημα της δωροδοκίας όπου ψάχνονται και δεν υπάρχουν οι άνθρωποι οι οποίοι υποτίθεται ότι δωροδόκησαν»

papantoniou
papantonio
Διαβάστε επίσης