-->
18.05.2024

Citi: Μεγάλη επενδυτική ευκαιρία στα ελληνικά ομόλογα

Η επιτάχυνση του ρυθμού αγορών της ΕΚΤ υπό το PEPP τον περασμένο μήνα ίσως συνέβαλε στην υπεραπόδοση των ελληνικών ομολόγων έναντι άλλων ομολόγων της ευρωζώνης, όπως σημειώνει η Citi η οποία δηλώνει θετική για τις προοπτικές λόγω των πολλών και σημαντικών υποστηρικτικών παραγόντων, όπως οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, οι πολικές εξελίξεις στη Γερμανία και η ανοδική πορεία των αξιολογήσεων της Ελλάδας από τους οίκους. Η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι η ελληνική καμπύλη θα συγκλίνει με αυτήν των ιταλικών ομολόγων και προτείνει ένα νέο trade, μεταξύ των 4ετών ελληνικών ομολόγων (λήξης Φεβρουαρίου 2025) και των 15ετών (λήξης Φεβρουάριου 2035) και των αντίστοιχων ιταλικών.

Τα ελληνικά ομόλογα, όπως επισημαίνει η Citi, σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρωζώνη τον τελευταίο μήνα, και αυτό συνέπεσε με την επιτάχυνση του ρυθμού αγορών του PEPP. Καθώς οι ελληνικοί τίτλοι δεν είναι επιλέξιμοι στο κλασσικό QE της ΕΚΤ, σημαίνει ότι οι αγορές της ΕΚΤ τον Μάρτιο-Απρίλιο οι οποίες εκτιμώνται στα 3,7 δισ. ευρώ, είναι μεγαλύτερες από την ακαθάριστη προσφορά (3 δισ. ευρώ). Η Citi αναμένει περαιτέρω εκδόσεις ελληνικών ομολόγων ύψους 4 δισ. ευρώ εντός του 2021, τη στιγμή που η ΕΚΤ αναμένεται να αγοράσει περαιτέρω ελληνικά ομόλογα ύψους 12 δισ. ευρώ PEPP, υπερκαλύπτοντας έτσι και με το παραπάνω την εκδοτική δραστηριότητα της χώρας. Αυτό αποτελεί έναν πολύ σημαντικό υποστηρικτικό παράγοντα για τα ελληνικά ομόλογα, ειδικά έναντι των ιταλικών, όπως τονίζει.

Περαιτέρω παράγοντες στήριξης βραχυπρόθεσμα

– Χρηματοδότηση του Ταμείο Ανάκαμψης: Η απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου αυτή την εβδομάδα να επιτρέψει την επικύρωση του NGEU από τη Γερμανία, αποτελεί σαφή στήριξη για τα ελληνικά ομόλογα, σημειώνει η Citi. H Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου ως ποσοστό του ΑΕΠ και η Ελλάδα έχει επίσης ισχυρό ιστορικό απορρόφησης κονδυλίων της ΕΕ. Η Ελλάδα θα υποβάλει το σχέδιο ανάκαμψης την επόμενη εβδομάδα, με την πρώτη εκταμίευση περίπου 4 δισ. ευρώ να εισρέει πιθανότατα στα τέλη του καλοκαιριού. Αυτό θα έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ, ξεκινώντας από το 2021 και έως το 2025 σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας.

– Πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία: Μια δημοσκόπηση της Forsa για την καγκελαρία της Γερμανίας αυτή την εβδομάδα έδειξε προβάδισμα-έκπληξη για τους Πράσινους σε σχέση με τους συντηρητικούς μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Laschet. Οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν ότι το CDU / CSU θα κερδίσει έδαφος μόλις ανοίξει η οικονομία και τελικά θα διεκδικήσει την Καγκελαρία. Ωστόσο, δεδομένης της «στενής» κούρσας, κάθε αποτίμηση υψηλότερων πιθανοτήτων ενός Καγκελάριου από τους Πρασίνους, θα στηρίξει τα assets της περιφέρειας της ευρωζώνης.

– Οίκοι αξιολόγησης: Η S&P θα επανεξετάσει την αξιολόγηση BB- της Ελλάδας σήμερα, όπου δεν αναμένεται κάποια αλλαγή, ωστόσο αναμένονται αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης αργότερα φέτος καθώς προχωρούν οι εκταμιεύσεις του NGEU και ανοίγει εκ νέου η οικονομία. Η Fitch εξακολουθεί να ανησυχεί περισσότερο μεταξύ των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης για το υψηλό χρέος μετά την πανδημία, ωστόσο, σχολίασε επίσης αυτήν την εβδομάδα ότι η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να βελτιωθεί τα επόμενα δύο χρόνια. Η Fitch εκτιμά ότι τα NPEs θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κάτω από το 30% έως το τέλος του 2021 από 36% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, εάν οι τράπεζες προχωρήσουν με τις τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής», αν και ο κίνδυνος υψηλότερων NPL παραμένει, μετά το τέλος των μορατότιουμ. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών είναι θετικές και αυτό θα φανεί στις αξιολογήσεις των οίκων το επόμενο διάστημα.

– Επίσης, τονίζει η Citi, μακροπρόθεσμα, η πολιτική σταθερότητα είναι πιθανό να παραμείνει ένα ισχυρό θεμέλιο για τα ελληνικά ομόλογα. Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει και διατηρεί υψηλό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, το οποίο είναι μεγαλύτερο από αυτό των εκλογών του 2019. Αν και μειώθηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτό το προβάδισμα είναι πιθανό να βελτιωθεί ενόψει των εκλογών του 2023 καθώς ανοίγει η οικονομία και διατίθενται τα κονδύλια του NGEU.

Περαιτέρω σύγκλιση με τα ιταλικά ομόλογα – Πιθανή η έξοδος στις αγορές τον Μάιο

Υπό το φως αυτών των σημαντικών υποστηρικτικών παραγόντων, η Citi αναμένει συνεχή σύγκλιση των ελληνικών με τα ιταλικά ομόλογα στο μακροπρόθεσμο άκρο της καμπύλης. Ωστόσο, οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει κάτω από αυτές των αντίστοιχων ιταλικών αυτήν την εβδομάδα και ενδέχεται να έχουν χαμηλότερες επιδόσεις τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική καμπύλη θα γίνει πιο επίπεδη σε σχέση με την ιταλική.

Αυτό υποστηρίζεται και από τις προσδοκίες της Citi σε ό,τι αφορά τις προσεχείς εκδόσεις του ΟΔΔΗΧ. Αναμένει ότι κατά την επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές θα εκδοθούν 5ετή ή 7ετή ομόλογα. Αυτή η έξοδος αναμένεται τον Ιούνιο, ωστόσο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο ΟΔΔΗΧ να «βγει» τον Μάιο για να επωφεληθεί από την τρέχουσα υψηλή ζήτηση.

Το νέο trade

Σε αυτό το πλαίσιο η Citi προτείνει ένα νέο trade, το «4s15s flattener στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών», το οποίο, όπως εξήγησε στο Capital.gr ο αναλυτής της τράπεζας, Aman Bansal, αποτελείται από τα εξής: Αγορά 15ετών ελληνικών ομολόγων με πώληση των 4ετών (λόγω της πρόσφατης υπεραπόδοσης) και πώληση των 15ετών ιταλικών ομολόγων με αγορά των 4ετών λόγων της υποαπόδοσης με τα ελληνικά. Όπως τονίζει, η ελληνική καμπύλη αναμένεται να συγκλίνει με την ιταλική. Ως μόνο κίνδυνο για την πορεία τους η Citi τοποθετεί μία μεγάλη ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος της Ελλάδας.

Πηγή: Capital.grΔιαβάστε επίσης