-->
23.04.2021

Στο τραπέζι lockdown με καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας

Η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα συζητήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση:

-Παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού.
-Εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση.
-Συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Αύριο Τετάρτη το πρωί, θα συγκληθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα.

Το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, θα παρουσιαστεί, αύριο το απόγευμα, στην τακτική ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Πάντως ενισχύονται οι φωνές μέσα στην επιτροπή των ειδικών για αυστηρό 15νθήμερο καθολικό lockdown, τύπου περασμένου Μαρτίου, μήπως και ελεγχθεί η μεγάλη διασπορά του ιού.

Τα αρνητικά επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια, αφού έχει διαπιστωθεί ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από κανέναν και ειδικά μέσα στο εργασιακό χώρο και τις εταιρείες ουδείς φοράει μάσκα.

Οπότε το 15νθημερου lockdown στη χώρα, ακριβώς όπως το πρώτο του περασμένου Μαρτίου, με πλήρη και καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, ώστε να κοπεί… μαχαίρι η μετάδοση του ιού και να διανυθεί ο δύσκολος αυτός Μάρτιος, φαίνεται ότι είναι μάλλον μονόδρομος.

Ωστόσο, άλλοι ειδικοί διαφωνούν, θεωρώντας πως ο κύκλος της μετάδοσης πρέπει να ελέγχεται με τα μέσα και τα μέτρα που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί, υποστηρίζοντας πως η λύση του testing στα σχολεία και στην εργασία θα ήταν πρόσφορη και αποτελεσματική -διαπιστώνουν όμως δυσανεξία των αρμοδίων να αναλάβουν την υλοποίησή της.

«Δεν υπάρχει άλλο μέτρο για να εφαρμοστεί. Πρέπει -και το ζητάμε συνέχεια- να εφαρμοστούν όσα εισηγούμαστε και τα υιοθετεί η κυβέρνηση» λέει χαρακτηριστικά μέλος της Επιτροπής, μιλώντας στο Πρώτο Θέμα.

Το καθοριστικό πάντως στοιχείο που θα κρίνει την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά την αυριανή σύσκεψη είναι η αντοχή που μπορεί να επιδείξει το ΕΣΎ.
Διαβάστε επίσης