-->
26.09.2022

Δημόπουλος: Τι σημαίνει άρση πατέντας των εμβολίων- Τι ισχύει για τον εμβολιασμό των εγκύων

Για την πορεία της πανδημίας αλλά και για το ζήτημα της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού μίλησε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, «το τεράστιο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί είναι ότι χρειάζεται μια πολύ σημαντική αύξηση της παραγωγής των εμβολίων, ιδιαίτερα για να καλυφθούν οι ανάγκες στην Ασία και να προλάβουμε την Αφρική καθώς επίσης και την Νότιο Αμερική».

Συνεχίζοντας σημείωσε πως «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι δυνατότητες από τις παραγωγικές μονάδες των συγκεκριμένων εταιρειών που έχουν τα εμβόλια για αύξηση της παραγωγής σε πάρα πολύ μεγάλο επίπεδο». Ο κ. Δημόπουλος εκτίμησε πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό να γίνει.

Ερωτώμενος για το ζήτημα του εμβολιασμού γυναικών που είναι σε φάση γονιμότητας και επιθυμούν να μείνουν έγκυες ο Πρύτανης ανέφερε πως στις αρχικές μελέτες δεν συμπεριλήφθησαν αρκετές ομάδες ανθρώπων μεταξύ των οποίων οι έγκυες, γυναίκες που ήταν σε φάση γαλουχίας ή σε περίοδο που έκαναν εξωσωματικές.

«Μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα αυτών και ήταν ασφαλή και πολύ ενθαρρυντικά, έχουμε στη συνέχεια εγκύους που φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, καθώς και σε επίπεδο θεωρητικό και βιολογικό δεν υπάρχει κάποιος λόγος να θεωρεί κανείς πως μπορεί να έχουμε παρεμβολή του mRNA ή του αδενοιού στην διαδικασία της γονιμοποίησης» είπε. «Μέχρι τώρα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες, όπως αυτές επικαιροποιούνται από τον Ευρωπαικό Οργανισμό Φαρμάκων και από τους αντίστοιχους τοπικούς οργανισμούς» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης