-->
09.12.2023

Έφη Κακαράντζουλα: Τι ποινή μπορεί να της επιβληθεί για το βιτριόλι στην Ιωάννα

Αντιμέτωπη με την κατηγορία της απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, είναι η 37χρονη Εφη Κακαράντζουλα, η δράστις της επίθεσης με βιτριόλι κατά της 35χρονης Ιωάννας Παλιοσπύρου, τον Μάιο του 2020 στην Καλλιθέα.

Η ποινή σε αυτήν την περίπτωση είναι 15 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι με τις ευεργετικές διατάξεις για την έκτιση των 3/5 της ποινής, η Εφη θα μπορεί να αποφυλακιστεί σε 4 με 5 χρόνια, αν μάλιστα υπολογιστούν και οι ημέρες εργασίας, που μετριούνται ως «διπλές» ημέρες κράτησης.

Η 36χρονη, η οποία σήμερα δεν παρέστη στο δικαστήριο, ζήτησε διά του συνηγόρου της, Σάκη Κεχαγιόγλου, τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Ο κ. Κεχαγιόγλου, εκφράζοντας την προσωπική συμπάθειά του στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, θύμα της επίθεσης, δήλωσε πως η εντολέας του ομολογεί την πράξη της, αλλά ζητά μετατροπή της κατηγορίας σε ευμενέστερο ποινικό χαρακτηρισμό.

«Το παραπεμπτικό βούλευμα είναι λανθασμένο. Ως προς τα πραγματικά περαστικά έχει ομολογήσει. Υπάρχει διαφωνία στον νομικό χαρακτηρισμό της πράξης. Παραπέμπεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Η νομολογία ομιλεί όλα αυτά τα χρόνια για τέτοιες περιπτώσεις. Η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία στο κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης», ανέφερε ο κ. Κεχαγιόγλου.

Εάν τελικά η κατηγορία της 36χρονης μετατραπεί σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, τότε, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, η ποινή είναι ακόμα μικρότερη και υπολογίζεται από 1 έως μάξιμουμ 10 έτη. Σε αυτήν την περίπτωση δηλαδή, υπολογίζοντας ότι έχει ήδη μείνει και 1,5 χρόνο στον Κορυδαλλό, η Εφη Κακαράτζουλα μπορεί να αποφυλακιστεί άμεσα…

Βαριά σωματική βλάβη υπάρχει ιδίως αν η πράξη προξένησε στον παθόντα κίνδυνο ζωής ή βαριά και μακροχρόνια αρρώστια ή σοβαρό ακρωτηριασμό ή αν τον εμπόδισε σημαντικά και για πολύ χρόνο να χρησιμοποιεί το σώμα ή τη διάνοιά του.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας με την ιδιότητα του δικηγόρου για την επίθεση με βιτριόλι, τη χαρακτήρισε «συγκλονιστική ποινική υπόθεση».

«Η ποινή για την κατηγορούμενη είναι μικρή, ανώτατη ποινή 15 ετών, γιατί είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας» είπε ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε: «Δηλαδή από τα 5 με 6 χρόνια που θα της επιβληθούν έχει εκτίσει 1,5 και μπορεί να βγει σε 4 χρόνια».

«Είναι μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, έχει κάνει ένα πρώτο βήμα η κυβέρνηση σε σχέση με τον Ποινικό Κώδικα και για τους όρους της απόλυσης» είπε ο υπουργός.Διαβάστε επίσης