-->
06.02.2023

Επεσε στα «μαλακά» ο Μπάιντεν: Ο Τραμπ περίμενε θρίαμβο, αλλά δεν του βγήκε

Πιο ανθεκτικοί από ό,τι αναμενόταν αποδεικνύονται οι Δημοκρατικοί στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Αν και θα χρειαστεί χρόνος για να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί έχουν επιδείξει εκπληκτική δυναμική σε μάχες που θεωρητικά τουλάχιστον θεωρούνταν περίπατοι για τους Ρεπουμπλικανούς.

Εξάλλου, ο Τζο Μπάιντεν είναι αντιμέτωπος με τη βαθιά δυσαρέσκεια των Αμερικανοί για τον υψηλό πληθωρισμό, αλλά και με τη γενικότερη χαμηλή απήχηση που έχει στο εκλογικό σώμα.

Παρ’ όλα αυτα, το «κόκκινο κύμα», δηλαδή η συντριπτική επικράτηση των Ρεπουμπλικανών, δεν αποτυπώνεται στα μέχρι τώρα αποτελέσματα και οι Δημοκρατικοί φαίνεται πως διατηρούν δυναμική σε πολιτείες-κλειδιά, όπως στην Πενσιλβάνια, όπου ο Τζον Φέτερμαν επικράτησε του δρος Οζ, μια νίκη που έδωσε ανάσα στον Μπάιντεν.

Τα βλέμματα στρέφονται στη Τζόρτζια, τη Νεβάδα και την Αριζόνα. Οι Ρεπουμπλικανοί χρειάζονται τουλάχιστον δύο από τις τρεις πολιτείες για να πάρουν την πλειοψηφία στην Γερουσία.

Ακόμη κι αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν κάποιες μάχες, φαίνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επικρατήσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το ερώτημα όμως είναι με πόσο μεγάλη πλειοψηφία.

Με οποιαδήποτε πλειοψηφία, οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι σε θέση να κλείσουν την πόρτα στη νομοθετική ατζέντα των Δημοκρατικών και να δυσκολέψουν πολύ την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ωστόσο, αν η νίκη δεν είναι ευρεία, οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να επιδείξουν τακτική και στρατηγική ικανότητα για να κρατήσουν το κόμμα τους ενωμένο στις μεγάλες ψηφοφορίες.

Πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος το 2024, είδε ορισμένους από τους υποψηφίους του να αποτυγχάνουν.

Επικράτηση Ρεπουμπλικανών στη Φλόριντα

Ωστόσο, στην Φλόριντα επανεξελέγη ο Ρεπουμπλικανός Ron DeSantis, ο οποίος πριν από τέσσερα χρόνια κέρδισε τον δημοκρατικό κυβερνήτη στον πόντο. Μετά από τέσσερα χρόνια συντηρητικής πολιτικής σε θέματα όπως τα δικαιώματα των τρανς ή με τη στάση του κατά των περιορισμών για την πανδημία, κέρδισε άνετα την επανεκλογή του.

Ο Ron DeSantis έχει πολλές πιθανότητες να είναι ο πρώτος Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κυβερνήτης που θα κερδίσει στην ισπανόφωνη περιοχή μετά τον Τζεμπ Μπους το 2002. Μπορεί να το κάνει ακόμη και με διψήφιο ποσοστό, σύμφωνα με το BBC.Διαβάστε επίσης