-->
07.07.2022

Επικοινωνία Δένδια – Κουλέμπα για την ασφάλεια του ελληνικού προξενείου στη Μαριούπολη

Επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, από τον οποίο ζήτησε την αρωγή των ουκρανικών αρχών για την ασφάλεια του γενικού προξενείου στη Μαριούπολη, καθώς και για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για εκκένωση, όπως αναφέρεται σε tweet του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

 


Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ Χελγκα Μαρια Σμιτ (Helga Maria Schmid). Η συνομιλία ήταν αναφορικά με τη στέγαση του Γενικού Προξενείου στη Μαριούπολη στο κτίριο του ΟΑΣΕ και τον συντονισμό για την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από την πόλη, όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.

Ανταλλαγή πυρών έξω από το Προξενείο

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε έξω από τον περίβολο του κτιρίου του ΟΑΣΕ στην Μαριούπολη, όπου έχει μεταφερθεί η διπλωματική αποστολή του ελληνικού προξενείου.

Ο Γενικός Πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης και όλοι όσοι εργάζονται ακόμη στο κτίριο είναι καλά στην υγεία τους.

Δεν έχει εκδηλωθεί καμία επίθεση και κανενός είδους χτύπημα ούτε στο κτίριο του ΟΑΣΕ όπου στεγάζεται προσωρινά το προξενείο, ούτε στον χώρο μέσα από τον περίβολο.

Ωστόσο, σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται μια στρατηγικής σημασίας στρατιωτική εγκατάσταση του ουκρανικού στρατού και θεωρούν πως ενδεχομένως να ήταν αυτός ο στόχος των πυρών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για χτύπημα εναντίον του κτιρίου του ΟΑΣΕ, όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο στην Μαριούπολη.

Νωρίτερα, υπήρξαν πληροφορίες για χτύπημα στο προξενείο, την ώρα που βρίσκεται σε ισχύ η κατάπαυση πυρός προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να απομακρυνθούν οι άμαχοι. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι Έλληνας πρόξενος βρίσκεται σε καταφύγιο και έχει επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές μέσω δορυφορικού τηλεφώνου.

 

Διαβάστε επίσης