-->
23.01.2022

Εξαντλούνται οι αντοχές των νοσοκομείων – Σκληρό lockdown και… χαρταετός με μέτρα

Για «αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού στη χώρα λόγω των μεταλλάξεων» έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην Αττική έχει φθάσει στο 92%.

Σημειώνεται πως τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου βρίσκονται στο «κόκκινο», καθώς μέσα σε 12 ημέρες έχουν γίνει πάνω από 2.800 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου «το επιδημιολογικό φορτίο συνεχίζει να αυξάνεται παρά τα αυστηρά μέτρα», σημειώνοντας ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.100 κρούσματα, ενώ ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 4,5% και είναι η πρώτη φορά για το 2021 που ο δείκτης αυτός ξεπερνά το 4%.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20.000 ενεργά κρούσματα κυρίως στις ηλικίες 25 έως 55 ετών και η ανοδική τάση είναι εμφανής στην Αττική με 10.000 ενεργά κρούσματα. Μιλώντας ειδικά για τον Πειραιά, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως το κέντρο της πόλης καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό του, από την αρχή της πανδημίας.

Όπως είπε, έχουμε καθημερινά πλέον 400 εισαγωγές ασθενών covid στα νοσοκομεία, στα οποία πλέον νοσηλεύονται 4.032 άτομα διεγνωσμένα στον ιο. Μόνο στην Αττική την τελευταία βδομάδα έγιναν 2.000 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να πιέζεται ακόμη περισσότερο το εθνικό σύστημα υγείας. «Η πίεση αυτή θα συνεχιστεί και για τις επόμενες εβδομάδες» είπε, τονίζοντας πως οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν πλέον τους 500.

«Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ covid στην Αττική έχει φτάσει στο 92 % παρότι αυτές έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες» ανέφερε και επισήμανε πως ο δείκτης Rt βρίσκεται πλέον σταθερά πάνω από το 1 σε όλη τη χώρα, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει αυξητική πορεία της νόσου.

Η διασπορά της μετάδοσης εξακολουθεί να γίνεται από την οικογένεια και την εργασία και όπως τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, η επιτροπή εισηγήθηκε να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Πάνω από το 1 ο Rt

«Σημαντική είναι η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, πλησιάζοντας τα δεδομένα του Νοεμβρίου, με σημεία βραδείας επιβάρυνσης, ενώ το σύστημα υγείας δέχεται έντονη πίεση η οποία θα διατηρηθεί για δύο με τρεις εβδομάδες ακόμη», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1 και η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη, προσέθεσε.

Καλύτερη εικόνα, είπε ο καθηγητής, περιμένουμε από την ερχόμενη Πέμπτη.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας και στη μείωση των επαφών μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καθημερινότητά μας, ενώ επεσήμανε ότι η πρόβλεψη για τη Θεσσαλονίκη είναι καλύτερη από την Αττική καθώς και ότι την τελευταία βδομάδα επιβαρύνθηκε κατά 15% η διαθεσιμότητα των κλινών ΜΕΘ Covid-19.

Xαρδαλιάς: Σκληρό lockdown μέχρι τις 22 Μαρτίου

Στο «βαθύ κόκκινο», που συνεπάγεται «σκληρό lockdown» βρίσκεται πλέον η μισή Ελλάδα. Μετά την εισήγηση των λοιμωξιολόγων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την παράταση έως τις 22 Μαρτίου του σκληρού lockdown σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλες 18 περιοχές και την ένταξη άλλων 8 περιοχών στο «βαθύ κόκκινο».

Παράλληλα, υιοθετήθηκε και η εισήγηση των επιστημόνων για παύση της δια ζώσης διδασκαλίας στα σχολεία όλων των βαθμίδων, σε όλη την επικράτεια, ανεξάρτητα με το επιδημιολογικό επίπεδο που βρίσκεται κάθε περιοχή.

Επίσης, ο Νίκος Χαρδαλιάς επεσήμανε τα μέτρα που θα ισχύσουν -και- για την Καθαρά Δευτέρα, ξεκαθαρίζοντας ότι το έθιμο του πετάγματος χαρταετού σαφώς και μπορεί να γίνει, δίχως ωστόσο να παραβιάζονται τα μέτρα που αφορούν τη μετακίνηση.

Συνοψίζοντας, οι αλλαγές που θα ισχύσουν από τις 6 το πρωί  σήμερα Σάββατο 13 Μαρτίου, αφορούν την ένταξη άλλων οκτώ περιοχών στο καθεστώς του σκληρού lockdown, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 28 (συμπεριλαμβανονμένου Αττική και Θεσσαλονίκη), ενώ από την Τρίτη, 16 Μαρτίου, η διδασκαλία στα σχολεία, σε όλη τη χώρα, ανεξαρτήτου επιδημιολογικού επιπέδου, θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, για διάστημα δύο εβδομάδων.

Επιπλέον, το Σαββατοκύριακο η απαγόρευση κυκλοφορίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα, ενώ την Καθαρά Δευτέρα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, θα ισχύσουν τα μέτρα που ισχύουν για οποιαδήποτε Δευτέρα, επισημαίνοντας, λόγω της αργίας, να αποφευχθούν τα φαινόμενα συνωστισμού.

Οι μετακινήσεις με sms

Οι μετακινήσεις με τα SMS 2 και 3 θα γίνονται εντός του δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από την οικία. Για το SMS 6 η μετακίνηση θα γίνεται πεζή ή ποδήλατο. Οπότε, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς και το πέταγμα του χαρταετού τη Δευτέρα θα γίνει κοντά στις οικίες.

Κανονικά θα ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας όπως ισχύει και σήμερα.

Για την Καθαρά Δευτέρα ισχύει ότι ισχύει και σήμερα:

-Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε άλλες περιοχές

-Οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ επιτρέπονται μόνο στην περιοχή μας

-Οι μετακινήσεις για άσκηση ή βόλτα κατοικίδιου, μόνο με τα πόδια ή ποδήλατο.

-Το πέταγμα χαρταετού μπορεί να γίνει με τους κανόνες που ισχύουν.

-Ισχύει κανονικά η απαγόρευση κυκλοφορίας. Από αυτό το Σαββατοκύριακο, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, η απαγόρευση ξεκινά από τις 7 το απόγευμα.

Επαναλειτουργούν από 16 Μαρτίου τα υποθηκοφυλακεία

Την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων από την Τρίτη 16 Μαρτίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκαν ομόφωνα την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων με προγραμματισμένα ραντεβού, ώστε να επιλυθούν προβλήματα καθημερινότητας που σχετίζονται με τη λειτουργία τους και να προστατευθεί παράλληλα, η Δημόσια Υγεία.Διαβάστε επίσης