-->
25.01.2022

Fast track και άμεσα τα μέτρα για τους πληγέντες – Τι θα ανακοινώσουν οι υπουργοί

Αναλυτικές ανακοινώσεις για την οικονομική ενίσχυση προς τους πυρόπληκτους από τις μεγάλες φωτιές που σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα στη χώρα, αναμένονται σήμερα, Τρίτη 10 Αυγούστου μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε και ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να σαρωθεί η γραφειοκρατία, να δοθούν οι πρώτες αποζημιώσεις με fast track διαδικασίες σε κάθε δικαιούχο, με μια απλή αίτηση που θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα, που ανέλαβε να ετοιμάσει το επιτελείο του Κυριάκου Πιερρακάκη.

Όπως ανέφερε κατά το διάγγελμά του χθες ο πρωθυπουργός έχει εγκριθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες των περιοχών που έχουν πληγεί κυρίως στη Εύβοια και την Αττική, ενώ τόνισε πως θα εκπονηθεί και στοχευμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας που πληγώθηκε περισσότερο από τη μεγάλη φωτιά.

Στόχος είναι οι πρώτες αποζημιώσεις να δοθούν εντός δέκα ημερών και μετά την καταγραφή των ζημιών να προωθηθεί η συνολική δέσμη μέτρων που εξετάζεται και αφορά στη συνολική δέσμη μέτρων για την στεγαστική αποκατάσταση των κτιρίων με 80% κρατική αρωγή και 20% άτοκα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, την επιχορήγηση επιχειρήσεων μέσα από το σύστημα προκαταβολών, τις αναστολές εργαζομένων, την επιδότηση ενοικίου αλλά και αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων για έξι μήνες και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί θα εξειδικεύσουν αναλυτικά τα μέτρα στήριξης με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δίνει ήδη από χθες ένα περίγραμμα των μέτρων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως το υπουργείο Οικονομικών έχει διασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουν να γίνουν παρεμβάσεις και τους πόρους για να γίνει η εκταμίευση αυτών των παρεμβάσεων. «Ταυτόχρονα έχουμε σχεδιάσει και δρομολογούμε τους μηχανισμούς για την ταχύτατη εκταμίευση των πόρων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

«Έχουμε συνεπώς τους πόρους και για τις παρεμβάσεις αποκατάστασης δασών, οικισμών, υποδομών και πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων», υπογράμμισε. Να σημειωθεί ότι η καταγραφή των πληγέντων και της έκτασης των ζημιών βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

«Υπάρχουν πρώτες ανάγκες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Άρα θα φτιάξουμε μηχανισμούς με υπεύθυνες δηλώσεις από τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έτσι ώστε μέσα από το σύστημα των προκαταβολών… να γίνει μία πρώτη, άμεση, ταχύτατη εκταμίευση πόρων και στη συνέχεια όταν θα γίνει η καταγραφή – από το υπουργείο Υποδομών για τα κτίρια, από τους δήμους και τις περιφέρειες για τους οικισμούς, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις καλλιέργειες- τότε θα υπάρξει και η πλήρης αποζημίωση αυτών», είπε προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

 Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν

Συνολικά η δέσμη μέτρων για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές θα περιλαμβάνει:

1.Αναστολή για έξι μήνες των φορολογικών υποχρεώσεων

2.Αναστολή για έξι μήνες  πλειστηριασμών και κατασχέσεων

3.Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.  Αφορά κτίσματα, που έχουν ολοσχερώς καταστραφεί ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα

4.Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες. Ειδικότερα, προβλέπεται : Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών (μετά τον προσθέτων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων). Αναστολή  καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες. Μετά το 6μηνο δυνατότητα 12 έως 24 δόσεων για οφειλόμενα

5.Επιδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις για την αποκατάσταση- ανακατασκευή σπιτιών που κάηκαν ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Συγκεκριμένα θα καλύπτεται το 80% της δαπάνης και το υπόλοιπο 20% θα είναι δάνειο. Η χρηματοδότηση του εν λόγω μέτρου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

6. Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί εφάπαξ ένα ποσό.

7.Φιλοξενία των πυρόπληκτων σε ξενοδοχειακές μονάδες.

8.Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών για οικοσκευή (ήδη έχουν ανακοινωθεί τα πρώτα ποσά)

9.Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Περιλαμβάνει τη ζημιά σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

10.Στήριξη αγροτών από τον ΕΛ.Γ.Α.Διαβάστε επίσης