-->
19.04.2024

Φωτιά στα Βίλια: Η τρομακτική στιγμή που όχημα εθελοντών δασοπυροσβεστών περνά μέσα από το πύρινο μέτωπο – Βίντεο

Με την πύρινη κόλαση να μαίνεται για τέταρτη ημέρα στα Βίλια, ο αγώνας των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς αποδεικνύεται τιτάνιος. Εντύπωση προκαλεί, μέσα σε όλα αυτά, η ετοιμότητα και η ψυχραιμία που επικρατεί στο όχημα Ομάδας Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών που περνά μέσα από τα Βίλια.

«Σιγά-σιγά, μην αγχώνεσαι», ακούγεται να λέει, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook, εθελοντής δασοπυροσβέστης.

Το στοίχημα είναι πώς θα κινηθεί το όχημα ώστε να μην πέσει πάνω σε συμφόρηση. Για τον λόγο αυτό, άντρας μέσα στο όχημα λέει: «πήγαινε αριστερά».

Η κίνηση εντός του μετώπου δείχνει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν όλα τα πληρώματα όταν προσεγγίζουν τις φωτιές.

Καθώς προχωρά προς το μέτωπο το όχημα, κατά τις βραδινές ώρες, κατά τις οποίες τα εναέρια μέσα έχουν σταματήσει να κάνουν ρίψεις,  μπροστά του κινείται ένα πυροσβεστικό όχημα, ενώ οι απειλητικές φλόγες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.

Στο πυρακτωμένο αυτό σκηνικό, ακούγεται πυροσβέστης να συνδέεται με τους εθελοντές δασοπυροσβέστες και να προχωρά σε κραυγή αγωνίας και απελπισίας.

Αυτήν την στιγμή, στο νότιο τμήμα της ευρύτερης περιοχής των Βιλίων έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν, έστειλαν τις φλόγες νωρίτερα να περάσουν περιμετρικά των οικισμών Οινόη και Πανόραμα, ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, κατευθύνεται προς το Πεδίο Βολής στο Κανδήλι Μεγάρων, όπου έχει φτάσει περίπου στα 5-6 χιλιόμετρα, καθώς και σε άλλους οικισμούς, όπως το Καραούλι και η Αγία Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να υπάρχει άμεση απειλή για το κατοικημένο κομμάτι. Όπως ανέφεραν στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, στην περιοχή αυτή αρχίζει μια βραχώδης έκταση χωρίς βλάστηση και εκτιμούν ότι η φωτιά θα σταματήσει εκεί.

Επίσης, βοηθάει το γεγονός ότι στο σημείο αυτό πνέουν ασθενείς άνεμοι (2 μποφόρ στα Μέγαρα), ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι, πιο βόρεια προς την Οινόη, έχει κατά διαστήματα ριπές 4 έως 6 μποφόρ.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως η πυρκαγιά στο πέρασμα της από χθες το βράδυ, έκαψε σπίτια και αποθήκες, που ήταν σε απόσταση από τους οικισμούς και μέσα στο δάσος, στο τόξο Οινόη, Καραούλι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Πανόραμα (πρώην ΤΙΤΑΝ).

Οι εναέριες δυνάμεις εναλλάσσονται διαρκώς, σε άμεση συνάρτηση με τις ανάγκες των αεροσκαφών και ελικοπτέρων για συντήρηση και ανεφοδιαμό. Έτσι, την τελευταία ώρα επιχειρούσαν 13 ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού Beriev-200.Διαβάστε επίσης