-->
01.04.2023

Φωτιά στον Έβρο: Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η μάχη για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η μάχη με τις φλόγες των δυνάμεων πυρόσβεσης στο Σουφλί Έβρου, καθώς το πύρινο μέτωπο έχει εξαπλωθεί και με συνεχείς αναζωπυρώσεις και εναλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου, οδηγείται νότια προς τη Λευκίμη, βόρεια προς τη Δαδιά, και ταυτοχρόνως δυτικά, προς το κεντρικό τμήμα του πυρήνα προστασίας του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς όπου βρίσκονται και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πτηνών.

Επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις άλλα υπάρχει δυσκολία στην κατάσβεση, καθώς στην περιοχή υπάρχει μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης και η προσέγγιση στο σημείο είναι δύσκολη.

Για την κατάσβεση τη πυρκαγιάς επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρα τμήματα, τέσσερα αεροσκάφη και εννιά ελικόπτερα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης επικεντρώνεται στην αποτροπή προσέγγισης της πυρκαγιάς σε κατοικημένες περιοχές, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν απειληθεί. Σημειώνεται, ότι η βλάστηση της περιοχής (πυκνό πευκοδάσος με δέντρα μεγάλης ηλικίας) που έχει παραδοθεί στις φλόγες καθιστά ιδιαιτέρως δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Οι πυροσβέστες δίνουν τιτάνιο αγώνα για να σωθεί τo δάσος, μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Δείτε φωτογραφίες από την αναζωπύρωση στο βόρειο τμήμα της πυρκαγιάς στη Δαδιά και την άμεση επέμβαση των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας.

Πολύ υψηλός, κατηγορίας 4, είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για σήμερα Σάββατο σε Αττική και νότια Εύβοια.

Διαβάστε επίσης