-->
18.05.2024

Φόβοι για ενεργειακή κρίση εξαιτίας της σύγκρουσης Ισραήλ – Ιράν

Καθώς εκτυλίσσεται το 2ο τρίμηνο του 2024, οι πρόσφατες κλιμακώσεις στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επίπεδο αβεβαιότητας ειδικά στη μεταφορά LNG και ακολούθως του πετρελαίου. Στο επίκεντρο βρίσκεται το Στενό του Ορμούζ αφού ακούστηκαν τα τύμπανα του πολέμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

«Μία από τις κύριες ανησυχίες είναι ο κίνδυνος που συνδέεται με σημαντικές εμπορικές οδούς, όπως το Στενό του Ορμούζ, το οποίο αποτελεί ζωτικό πέρασμα για τις παγκόσμιες εξαγωγές ενέργειας. Εάν το στενό αυτό κλείσει ή θεωρηθεί υψηλού κινδύνου, θα μπορούσε να επηρεαστεί σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο διακινείται μέσω αυτού του περάσματος» επισημαίνει η επισημαίνει η Χαρά Γεωργούση, αναλύτρια του ναυλομεσιτικού οίκου Intermodal και προσθέτει:

«Το σενάριο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού και να παράσχει στήριξη στις τιμές των ναύλων λόγω της αναδρομολόγησης των πλοίων και των μεγαλύτερων χρόνων ταξιδιού. Τέτοιες μετατοπίσεις μπορεί επίσης να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη θέση του Κατάρ στην αγορά και τους στρατηγικούς στόχους ανάπτυξης, με ευρύτερες επιπτώσεις στις παγκόσμιες συμβάσεις προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου και στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού».Διαβάστε επίσης