-->
06.06.2023

Γαλλία: Αστεροειδής εκρήγνυται πάνω από τη Μάγχη – ΒΙΝΤΕΟ

Ένας μικρός αστεροειδής εξερράγη τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας, πάνω από τη Μάγχη, προκαλώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Ο αστεροειδής που έφερε την ονομασία 2023 CX1 εξερράγη λίγο μετά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, και φώτισε τον ουρανό τόσο στη νότια Βρετανία όσο και στη βόρεια Γαλλία, σύμφωνα με εικόνες που κατέγραψαν και ανήρτησαν χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η έκρηξη του μήκους ενός μέτρου διαστημικού βράχου σημειώθηκε τα ξημερώματα, κατά τις 5 το πρωί ώρα Ελλάδος, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις γαλλικές ακτές, δημιουργώντας μια βολίδα που διαλύθηκε σε μικρά κομμάτια που με τη σειρά τους έπεσαν στη θάλασσα.

Ο 2023 CX1 ανακαλύφθηκε μόλις επτά ώρες πριν την έκρηξη από τον Ούγγρο αστρονόμο Κρίστιαν Σάνετσκι στο Αστεροσκοπείο Κόνκολι, στα βουνά Μάτρα της Ουγγαρίας.

Ο Σαρνέτσκι φωτογράφισε για πρώτη φορά τον αστεροειδή το βράδυ της Κυριακής στις 22.18 ώρα Ελλάδος, όταν ήταν λιγότερο από 233.000 χλμ. από τη Γη και μέσα στην τροχιά της Σελήνης.Διαβάστε επίσης