Search
Close this search box.
Search

Γλίτωσε τη φυλακή ο Φιλιππίδης: Οκτώ χρόνια κάθειρξη αλλά με αναστολή για τις δύο απόπειρες βιασμού

Πριν 2 έτη

Ποινή κάθειρξης κατά συγχώνευση οκτώ ετών επιβλήθηκε τελικά ομόφωνα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον Πέτρο Φιλιππίδη, για τις δύο απόπειρες βιασμού, καθώς κρίθηκε νωρίτερα αθώος για την κατηγορία του βιασμού, αλλά… με αναστολή, που σημαίνει πως δεν οδηγείται πίσω στη φυλακή, αλλά θα είναι σπίτι του, με περιοριστικούς όρους, μέχρι το Εφετείο.

Η εισαγγελέας πρότεινε συνολική ποινή κάθειρξης οκτώ ετών και το δικαστήριο έκανε ομόφωνα δεκτή την πρότασή της και στη συνέχεια εισηγήθηκε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε στον σκηνοθέτη και ηθοποιό.

“Έχει γνωστή διαμονή, δεν προκύπτει σκοπός φυγής του” είπε η εισαγγελέας κ. Στόγια ενώ, σε ό,τι αφορά στο αν είναι ύποπτος να τελέσει νέα αδικήματα, επικαλέστηκε την απόφαση που έλαβε το δικαστήριο το περασμένο καλοκαίρι, αντικαθιστώντας την προφυλάκιση του ηθοποιού με όρους. Είχε κριθεί τότε ότι ο κατηγορούμενος δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων.

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε Αστυνομικό Τμήμα

Όπως ανέφερε δε η εισαγγελέας, οι καταγγελλόμενες πράξεις είχαν ως κοινό παρoνομαστή το θέατρο και την τηλεόραση, “ο οποίος όμως εξακολουθεί να μην είναι φιλικός για τον κατηγορούμενο”, επομένως, όπως συμπλήρωσε “το θέατρο και η τηλεόραση που ο κατηγορούμενος γνώριζε τα θύματά του δεν έχει χώρο γι’ αυτόν σήμερα”.

Καταλήγοντας, η εισαγγελέας ζήτησε να χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του Πέτρου Φιλιππίδη με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα μία φορά το μήνα, όπως εν τέλει έγινε.

Οκτώ χρόνια ποινή κάθειρξης κατά συγχώνευση

Νωρίτερα το δικαστήριο επέβαλλε ομόφωνα, οκτώ χρόνια ποινή κάθειρξης, κατά συγχώνευση στον Πέτρο Φιλιππίδη.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος ποινή βάσης είναι τα έξι χρόνια για την πρώτη πράξη το 2010 στο θέατρο Μουσούρη και δύο χρόνια για τη δεύτερη πράξη, το 2014 στο αυτοκίνητό του.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας κ. Στόγια ζήτησε ποινή κάθειρξης 6 ετών για την κάθε μία από τις απόπειρες βιασμού, ενώ το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα και τα δυο ελαφρυντικά για τον ηθοποιό.

Αθώος για τον βιασμό, ένοχος για τις απόπειρες

Υπενθυμίζεται ότι το Μικτό Ορκωτό δικαστήριο, έπειτα από αποδεικτική διαδικασία 11 μηνών, κατέληξε ομόφωνα στην αθώωση του Πέτρου Φιλιππίδη για το αδίκημα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση σε βάρος γυναίκας συναδέλφου του.

Αντίθετα, το δικαστήριο έκρινε ένοχο ομόφωνα τον κατηγορούμενο για τις άλλες δύο κατηγορίες για τις οποίες κάθισε στο εδώλιο. Πρόκειται για δύο απόπειρες βιασμού σε βάρος δυο άλλων γυναικών, επίσης ηθοποιών.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μετά την πρόταση της εισαγγελέως ο συνήγορος του Φιλιππίδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, απευθύνθηκε στους λαϊκούς δικαστές της έδρας, λέγοντάς τους: “Στη συνείδησή σας θα το θυμόσαστε για το υπόλοιπο της ζωής σας, κρίνετε την ζωή ενός ανθρώπου. Έχετε συνειδητοποιήσει γιατί τον κρίνετε ένοχο; Μην ακολουθήσετε την πρόταση της εισαγγελέως”.

Συνέχισε λέγοντας: “Γράψατε ιστορία σήμερα που κρίνατε ένοχο έναν άνθρωπο για τις απόπειρες βιασμού. Δεν έχει υπάρξει προηγούμενο με άνθρωπο να ανοίγει την πόρτα και να λέει φύγε παιδί μου”. “Ο κ. Φιλιππίδης έχει λευκό ποινικό μητρώο, έχει οικογένεια και για 38 ολόκληρα χρόνια έμπαινε στα σπίτια μας και μας έκανε να γελάμε. Τι άλλο θέλετε να του αναγνωρίσετε τον πρότερο σύννομο βίο;”.

“Αν αναγνωρίσετε τα ελαφρυντικά αλλάζει η ποινή που θα του ορίσετε μετά. Σκεφτείτε την εμπιστοσύνη που σας δείχνει το Σύνταγμα και ο νομοθέτης”, κατέληξε.

Γιατί η εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθούν τα ελαφρυντικά

Από την πλευρά της, η εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα του Πέτρου Φιλιππίδη για την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη και των δυο ελαφρυντικών, ήτοι της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και τον πρότερο σύννομο βίο.

Υπενθυμίζεται ότι στην αθώωση του Πέτρου Φιλιππίδη για το αδίκημα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση σε βάρος γυναίκας συναδέλφου του κατέληξε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό δικαστήριο, έπειτα από αποδεικτική διαδικασία 11 μηνών.

Μεταξύ άλλων για το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς η εισαγγελέας είπε: “Απαιτείται θετική συμπεριφορά του δράστη για μεγάλο διάστημα. Πρέπει να έχει τέτοια συμπεριφορά ώστε να δημιουργείται στους τρίτους απορία σχετικά πώς αυτός ο άνθρωπος τέλεσε αδίκημα.

Δεν αρκεί η μη τέλεση από τον κατηγορούμενο αξιόποινων πράξεων, αλλά απαιτείται η τέλεση θετικών περιστατικών. Αναφέρθηκε όλως αορίστως ότι από το 2014 και έπειτα δεν ακούστηκε τίποτα σε βάρος του κατηγορουμένου.

Ο κατηγορούμενος επικαλείται περιστατικά της συνήθους συμπεριφοράς και ότι δεν ακούστηκε κάτι σε βάρος του. Αυτό δεν είναι ακριβές κατά την κρίση μου και επικαλούμαι την κατάθεση του στελέχους του Ant1 για παρενόχληση το 2016 και την κατάθεση της κ. Δροσακη για περιστατικά με το 2014”.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.