-->
08.08.2022

Γλυκόξινο μοσχάρι με λαχανικά και ρύζι

Γλυκόξινο μοσχάρι με λαχανικά και ρύζι, από τον Λάμπρο Βακιάρο
Υλικά για το μοσχάρι και τα λαχανικά

1 κλ. μοσχαρίσια μπριζόλα κόντρα (κομμένη σε λεπτές λωρίδες)
45 γρ. + 45 γρ. ελαιόλαδο
1 καρότο (κομμένο σε κύβους 0.5 εκ.)
1 κόκκινη πιπεριά (κομμένη σε μεγάλους κύβους)
1 κίτρινη πιπεριά (κομμένη σε μεγάλους κύβους)
3 μικρά κολοκυθάκια (ψιλοκομμένα)
250 γρ. μανιτάρια (κομμένα στα 6)
200 γρ. μπρόκολο (κομμένο σε πολύ μικρές τούφες)
70 γρ. καβουρδισμένα κάσιους

Λευκό σουσάμι για το γαρνίρισμα

Ρύζι μπασμάτι για το σερβίρισμα

Για τη γλυκόξινη σάλτσα

240 γρ. ξύδι με ρόδι
130 γρ. σόγια
40 γρ. μέλι
3 – 4 εκ. τριμμένο τζίντζερ

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Παράλληλα, μαρινάρουμε με τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι το μοσχάρι. Προσθέτουμε το κρέας στο καυτό τηγάνι χωρίς να προσθέσουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε, ανακατεύοντας συνέχεια, έως ότου έχουμε ένα ωραίο χρυσαφένιο εξωτερικό χρώμα. Αφαιρούμε προσωρινά.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο, το καρότο, τις δύο πιπεριές, τα κολοκυθάκια και τα μανιτάρια. Μαγειρεύουμε για περίπου 4 – 5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το μπρόκολο, τα κάσιους ελαφρώς σπασμένα με το χέρι και το κρέας. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλο 1 λεπτό και στη συνέχεια προσθέτουμε στο τηγάνι τη σάλτσα. Ανακατεύουμε έτσι ώστε η σάλτσα να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά.

Πασπαλίζουμε με λευκό σουσάμι και σερβίρουμε πάνω από ατμιστό ρύζι.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι προσθέτουμε όλα τα υλικά και δίνουμε 1 βράση.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σιγοβράζουμε για περίπου 8 – 10 λεπτά ή ως ότου η σάλτσα αρχίσει να δένει.






Διαβάστε επίσης