-->
18.05.2024

Γνώριζε η Ουάσινγκτον για την επικείμενη επίθεση του Ισραήλ – Τεχεράνη: Δεν σχεδιάζουμε άμεσα αντίποινα

Επιβεβαίωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά όχι ακόμη ο Λευκός Οίκος, ότι αυτό που συμβαίνει στο Ιράν αυτή την ώρα είναι πράγματι η αναμενόμενη ισραηλινή απάντηση. «Γνωρίζαμε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει, δεν γνωρίζαμε το πότε και δεν γνωρίζουμε το εύρος αυτής της επίθεσης», ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι..

Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αξιολογηθεί τι ακριβώς συμβαίνει, ποιοι στόχοι ακριβώς πλήττονται. Γνωρίζουμε τις περιοχές, τους στόχους ακόμη δεν τους γνωρίζουμε, ή πόσο καταστροφικά είναι αυτά τα πλήγματα, αν υπάρχουν νεκροί, πόσο θα κρατήσει αυτή η επίθεση και βεβαίως ποια θα είναι συνέχεια, τι θα κάνει δηλαδή το Ιράν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα υπήρξε μια «έκρηξη σε εργοστάσιο» γιατί το Ισραήλ θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση. Στο πλαίσιο αυτό οι ίδιες πηγές έλεγαν το Ισραήλ δεν θα αναλάβει την ευθύνη καθώς και ότι παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί το Αμερικανικό Πεντάγωνο αποκάλυψε στα αμερικανικά ΜΜΕ ότι εμπλέκεται το Ισραήλ. «Θα μπορούσαν να παραμείνουν σιωπηλοί και να αποφύγουν το ενδεχόμενο το Ιράν να προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση» έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν το είπε νωρίτερα από τη Νέα Υόρκη ότι αν η χώρα του δεχθεί επίθεση, η απάντηση της Τεχεράνης θα είναι άμεση, αποφασιστική και σκληρή.

Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με Ιρανό ανώτερο αξιωματούχο

Το Ιράν δεν έχει σχέδια να προχωρήσει άμεσα σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters, λίγες ώρες αφού πηγές ανέφεραν ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ιρανικού εδάφους.

«Η ξένη πηγή του συμβάντος δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχουμε δεχθεί καμία εξωτερική επίθεση και η συζήτηση τείνει περισσότερο στη διείσδυση παρά στην επίθεση», επεσήμανε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι τρεις στόχοι του Ισραήλ

Σύμφωνα με το Sky News το χτύπημα του Ισραήλ τα ξημερώματα της Παρασκευής, όπως φέρεται να έγινε, έστειλε τρία μηνύματα από το Ισραήλ:

Πρώτον: Αποκατέστησε την «ισορροπία» στη λογική «μας χτυπήσατε, ξεπεράσατε μια κόκκινη γραμμή, θα σας χτυπήσουμε πίσω»

Δεύτερον: Έστειλε το μήνυμα ότι είναι μια προσεγμένη ισορροπημένη απάντηση και όχι μια γενικευμένη επίθεση στο Ιράν.

Τρίτον: Ένα μήνυμα στην ιρανική ηγεσία ότι μπορούμε να χτυπήσουμε βαθιά στο έδαφος του Ιράν, τα μαχητικά μας μπορούν να πετάξουν κοντά ή μέσα στον εναέριο χώρο σας χωρίς να μας αντιληφθείτε και άρα αν μας πιέσετε μπορεί να υπάρξει πιο σκληρή απάντηση

Οι κινήσεις του Ισραήλ 

Το Ισραήλ επέλεξε να μην επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να μην κάνει αυτό που τόσο πιεστικά ζήτησε από τον Νετανιάχου ο πρόεδρος Μπάιντεν, να μην υποκύψει στις συντονισμένες πιέσεις της διεθνούς κοινότητας επέλεξε να χτυπήσει το Ιράν. Είναι μια απόφαση υψηλού ρίσκου που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει.

Σε αντίθεση με την ιρανική επίθεση του Σαββάτου, για την οποία γνωρίζαμε από πριν σχεδόν τα πάντα, η επίθεση του Ισραήλ ήταν αιφνιδιαστική, διότι όλες οι πληροφορίες από παντού έλεγαν ότι το Ισραήλ θα περιμένει.

Όλα τα Μέσα μετέδιδαν από το πρωί ότι υπήρξε και συμφωνία Νετανιάχου-Μπάιντεν να πάρει ως αντάλλαγμα χερσαία επιχείρηση στη Γάζα και να μην προχωρήσει σε μεγάλη επίθεση στο Ιράν.

Χθες το απόγευμα έγινε μια σύσκεψη σε υψηλό επίπεδο μέσω τηλεδιάσκεψης στο Λευκό Οίκο μεταξύ του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, με συμμετοχή του Τζακ Σάλιβαν και των Ισραηλινών.

Στην ενημέρωση που έγινε αμέσως μετά τη σύσκεψη οι Αμερικανοί δεν άφησαν να εννοηθεί τίποτα για επικείμενη επίθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές πριν από λίγο, οι Αμερικανοί φαίνεται πως είχαν ενημερωθεί ότι η επίθεση θα γινόταν μέσα στις επόμενες 24 με 48 ώρες, οπότε προφανώς ενημερώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της σύσκεψης. Αυτό βέβαια είναι μια υπόθεση, αλλά φαίνεται το πιο λογικό, αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν είχε κάποια συμμετοχή η Ουάσιγκτον σε αυτή την επίθεση.

Η στάση της Ουάσιγκτον από το Σάββατο και μετά ήταν ξεκάθαρη: Στηρίζουμε το Ισραήλ, θα κάνουμε τα πάντα για να το προστατεύσουμε μαζί με τους συμμάχους μας στην περιοχή και με τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί, αλλά μέχρι εκεί, δεν θα πάρουμε μέρος σε κάποια απάντηση και αυτό βεβαίως ήταν μια καθαρή επιλογή του Αμερικανού προέδρου για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ιράν: «Δεν υπήρξε επίθεση από το εξωτερικό», σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim

Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο «καλά πληροφορημένες πηγές», ότι δεν υπάρχει «καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό», μετά τις εκρήξεις που ακούστηκαν στο Ιράν.

«Αντίθετα με τις φήμες και τους ισχυρισμούς των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης», «δεν υπάρχει καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό εναντίον της κεντρικής πόλης Ισφαχάν ή οποιασδήποτε άλλης περιοχής της χώρας», ανέφερε το πρακτορείο.

Στο μεταξύ ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δεν έχουν υποστεί ζημιές μετά τη φερόμενη επίθεση του Ισραήλ.

Ο Οργανισμός εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ζητεί από όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, τόνισε σε ανάρτησή του στο Χ. Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν θα πρέπει να γίνονται ποτέ στόχος στη διάρκεια στρατιωτικών συγκρούσεων.

 Διαβάστε επίσης