29.11.2020    05:54

H νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη – Όλα τα ονόματα (upd) και οι «καραμπόλες»

Έτοιμη κατά τη συντριπτική πλειοψηφία είναι η σύνθεση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά τη μεγάλη νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο κ. Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός, παρέλαβε από τον απερχόμενο Τσίπρα και γύρω στις 7 το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση.

Το νέο υπουργικό σχήμα θα συνδυάζει την εμπειρία και τη γνώση με το πνεύμα της ανανέωσης. Ο κατάλογος των νέων υπουργών και υφυπουργών, την πλειονότητα των οποίων έχει επιλέξει από καιρό ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, αναμένεται να έχει αρκετές εκπλήξεις, όπως λένε πληροφορίες από την Πειραιώς.

Από τις λίγες διαρροές, πάντως, που έχουν υπάρξει σχετικά με τα ονόματα, φαίνεται πως τα περισσότερα υπουργικά χαρτοφυλάκια θα αναληφθούν από έμπειρα και δοκιμασμένα στελέχη, ενώ θα υπάρξει αξιοποίηση νέων στελεχών κυρίως σε θέσεις υφυπουργών οι οποίοι θα έχουν σαφείς και προκαθορισμένες αρμοδιότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο την ευθύνη για το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει, όπως έχει γράψει το 15minutes.gr, ο Χρήστος Σταϊκούρας. Στην περίπτωση όμως που επιλέξει τεχνοκράτη ο Πάνος Τσακλόγλου μπορεί να κατευθυνθεί στην πλατεία Συντάγματος. Ο καθηγητής οικονομικών ήταν στενός συνεργάτης του Γιάννη Στουρνάρα στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους στην κυβέρνηση Σαμαρά ενώ έχει διατελέσει και σύμβουλος των πρώην πρωθυπουργών Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου.

Ενώ στο ευρύτερο οικονομικό επιτελείο κρίσιμους ρόλους θα έχουν οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, που θα αναλάβει το μετεξελιγμένο υπουργείο Οικονομίας που θα γίνει «Επενδύσεων», καθώς και ο Κωστής Χατζηδάκης που οι τελευταίες πληροφορίες τον θέλουν να αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται βέβαιο ότι θα αξιοποιήσει και στελέχη από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Τα δύο ονόματα που κυκλοφορούν μετ΄ επιτάσεως είναι του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο θα ενσωματωθεί η Μεταναστετυτική Πολιτική, καθώς και η ευθύνη των φυλακών, καθώς και του Κυριάκου Πιερρακάκη, που φέρεται επικρατέστερος για το αναβαθμισμένο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στο οποίο θα μεταφερθούν αρμοδιότητες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο θα καταργηθεί.

Αναβαθμισμένο θα είναι υπουργείο Εσωτερικών που θα πάρει τις αρμοδιότητες για το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης. Την ευθύνη του αναλαμβάνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος που εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας.

Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται ο Νίκος Δένδιας.   Αν «κάτσει η μπίλια» στο Εξωτερικών μαζί του ως υφυπουργός μπορεί να είναι ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος για την οικονομική διπλωματία.

Για το Άμυνας επικρατέστερος φέρεται ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

O Βασίλης Κικίλιας πάει στο Υγείας.

Για το Παιδείας η Νίκη Κεραμέως,  με υφυπουργό την εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Ζαχαράκη ενώ για το Εργασίας ο Γιάννης Βρούτσης,

Για το Υποδομών και Μεταφορών ο Κώστας Αχ. Καραμανλής

Για το Τουρισμού η Όλγα Κεφαλογιάννη, για το Δικαιοσύνης ο Γιώργος Γεωργαντάς , για το Ναυτιλίας ο Μάκης Βορίδης.

Για κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Στέλιος Πέτσας

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ακούγεται το όνομα του Κωνσταντίνου Τσιάρα.

Ο νυν γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης θα καταλάβει σύμφωνα με τις πληροφορίες τη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Μεταξύ των ονομάτων των προοριζόμενων για θέσεις υφυπουργών αναφέρονται εκείνα των Σοφίας Ζαχαράκη, Δόμνας Μιχαϊλίδου, Χάρη Θεοχάρη,  Βασίλη Οικονόμου, Κώστα Βλάσση, Γιάννη Κεφαλογιάννη, Βασίλη Κοντοζαμάνη, Βασίλη Σπανάκη, Κώστας Σκρέκας, Σπηλιοy Λιβανoού, Μιχάλη Μπεκιρη, καθώς και του πρώην αρχηγού ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή.

Ισχυρό Μαξίμου

Με ενδιαφέρον αναμένεται το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι πληροφορίες θέλουν ένα πολύ αναβαθμισμένο ρόλο για το πρωθυπουργό γραφείο.

Mία πρώτη κίνηση θα είναι ο διαχωρισμός  του ιδιαίτερου Γραφείου του Πρωθυπουργού από το όργανο που θα συντονίζει τις δημόσιες πολιτικές και το υπουργικό συμβούλιο.

Το πρώτο αναμένεται πως θα το αναλάβει ο εξ’ απορρήτων συνεργάτης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Γρηγόρης Δημητριάδης.

Το δεύτερο αναμένεται να το αναλάβει ο πρώην διευθυντής του γραφείου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου και προερχόμενος από τον ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος.

Επίσης στο Μαξίμου θα είναι ο καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης,

Ο ίδιος o Κυριάκος Μητσοτάκης έχει περιγράψει ένα «σφιχτό σχήμα» με στοχοθεσίες και μηχανισμό αξιολόγησης των υπουργών οι οποίοι στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης (αμέσως μετά την ορκωμοσία τους) θα πάρουν και από έναν φάκελο με το νομοθετικό έργο και τις προτεραιότητες ανά υπουργείο. Έχει μιλήσει ακόμη για υφυπουργό που θα εποπτεύει τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης και προανήγγειλε ότι θα έχει πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς υφυπουργούς «με εξειδικευμένη γνώση και από τις Βρυξέλλες».