-->
20.04.2021

H ώρα της απολογίας – Στην ανακρίτρια ο Λιγνάδης

Με «όπλο» του ένα ημερολόγιο καθώς και τα όσα κατέγραφε σε αυτό ο Δημήτρης Λιγνάδης θα επιχειρήσει να αντικρούσει όσα του καταμαρτυρούν μηνυτές και μάρτυρες, με στόχο να πείσει ανακρίτρια και εισαγγελέα να παραμείνει εκτός φυλακής.

Ο  Δημήτρης Λιγνάδης εμφανίστηκε για δεύτερη φορά ενώπιον ανακρίτριας και ζήτησε νέα προθεσμία για σήμερα Πέμπτη, όπου αναμένεται να απολογηθεί, μετά από δύο αναβολές.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας, ο σκηνοθέτης βρισκόταν σε διαφορετικά μέρη από εκείνα που τον τοποθετούν τα φερόμενα θύματά του.

«Έχει προσωπικό ημερολόγιο χειρόγραφο. Για την μια περίπτωση που λέει ότι βρισκόντουσαν τον Αύγουστο στο σπίτι του στο Μεταξουργείο, στο ημερολόγιο αναφέρει από τις 2-10 Αυγούστου ήταν στην Αίγυπτο, από τις 10-19 στην Επίδαυρο, από τις 19-26 στην Πάτρα και στη συνέχεια στην Κόρινθο» είπε ο κ. Κούγιας.

Μάλιστα, στην δεύτερη περίπτωση βιασμού για την οποία κατηγορείται ο κ. Λιγνάδης στις 9 Αυγούστου 2015 στην Επίδαυρο, ο δικηγόρος ανέφερε τα εξής: «Την 1η Αυγούστου του 2015 μετέβη στην Ιθάκη και έμεινε όλο τον Αύγουστο εκεί με τον ιδιοκτήτη του Action24 και πρώην υπουργό Πολιτισμού». Μάλιστα, προανήγγειλε και την κατάθεση μήνυσης σε βάρος των δύο καταγγελλόντων.

Πάντως, η απολογία Λιγνάδη αναμένεται σήμερα να είναι πολύωρη, λόγω της βαρύτητας των καταγγελιών και, μετά το τέλος της, ανακρίτρια και εισαγγελέας θα κρίνουν την ποινική του μεταχείριση, αν δηλαδή θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερος με όρους.

Σε κάθε περίπτωση, την ώρα που η ανάκριση «τρέχει» προκειμένου να ξεκαθαρίσει η συγκεκριμένη υπόθεση, πληροφορίες καταφθάνουν στις δικαστικές αρχές για την πρόθεση και άλλων ατόμων να καταθέσουν σχετικά με την περίπτωση Λιγνάδη, ενώ η Δικαιοσύνη είναι αποδέκτης και άλλων καταγγελιών για σεξουαλικές κακοποιήσεις κι από άλλους ηθοποιούς και δημοφιλείς πρωταγωνιστές.

Νέες έρευνες

Η Δικαιοσύνη ήδη παρέλαβε χθες φάκελο με όσα στοιχεία καταγγελιών έχουν συλλεχθεί από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, καθώς ο πρόεδρος του πειθαρχικού του συμβουλίου, Πασχάλης Τσαρουχάς, προσήλθε στον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο και παρέδωσε περί τις 15 με 20 καταγγελίες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότερες από αυτές αφορούν αδικήματα που έχουν ήδη παραγραφεί, καθώς και άλλα που σχετίζονται με σεξουαλικές παρενοχλήσεις που διαθέτουν μεν μεγάλη ηθική απαξία, όμως η ποινική αξιολόγησή τους είναι χαμηλή.

Ομως, μέσα σε αυτές τις καταγγελίες υπάρχουν και τρεις που αφορούν βιασμό ή απόπειρες βιασμού, εκ των οποίων η μία προέρχεται από ηθοποιό που κατοικεί τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό και στρέφεται κατά πασίγνωστου πρωταγωνιστή, το όνομα του οποίου τελευταία απασχολεί τη δημοσιότητα για σεξουαλικές κακοποιήσεις.

Η καταγγελία αφορά βιασμό, αλλά το αδίκημα έχει παραγραφεί. Κατά του ιδίου προσώπου στρέφεται κι άλλη καταγγελία για απόπειρα βιασμού ή για βιασμό –αυτό θα ελεγχθεί–, ενώ μία ακόμα αφορά το ίδιο αδίκημα και στρέφεται κατά άλλου ηθοποιού που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός.

Πάντως, το θέμα των ερευνών για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις που επικεντρώνεται προς το παρόν στον χώρο του θεάτρου εξετάζεται προσεκτικά από τις δικαστικές αρχές, με γνώμονα τα θύματα να ενθαρρυνθούν να καταγγείλουν, οι μάρτυρες να διαφυλαχθούν και οι καταγγελίες να στρέφονται κατά ατόμων που πράγματι μπορεί να εμπλέκονται και όχι κατά άλλων, σπιλώνοντάς τους χωρίς να έχουν εμπλοκή.
Διαβάστε επίσης