Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα στους περισσότερους αλλοδαπούς οι οποίοι επισκέφθηκαν πρόσφατα τη Νότια Αφρική.
Με την εντολή αυτή επιβάλλεται επίσης εκ νέου η απαγόρευση εισόδου, που επρόκειτο να λήξει αύριο Τρίτη, για σχεδόν όλους τους αλλοδαπούς οι οποίοι έχουν βρεθεί πρόσφατα στη Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και 26 χώρες της Ευρώπης που έχουν ανοιχτά τα σύνορά τους και επιτρέπουν τα ταξίδια.
Οι 26 ευρωπαϊκές χώρες που συμπεριλαμβάνονται στην απαγόρευση αποτελούν μέρος της ζώνης Σένγκεν. Συγκεκριμένα είναι οι χώρες Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία.
Την περασμένη εβδομάδα ο απερχόμενος, τότε, πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση εισόδου σε αλλοδαπούς ταξιδιώτες από την Ευρώπη και τη Βραζιλία επρόκειτο να αρθεί στις 26 Ιανουαρίου.
Ωστόσο το επιτελείο του Μπάιντεν τόνισε ότι αυτή η προεδρική απόφαση θα ακυρωνόταν αμέσως μετά την ορκωμοσία του Δημοκρατικού προέδρου.
«Με την πανδημία να επιδεινώνεται και τις πιο μεταδοτικές παραλλαγές (του κορονοϊού) να εξαπλώνονται, δεν είναι τώρα η ώρα να άρουμε τους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια», εξήγησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Η επικεφαλής των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) Ροσέλ Ουαλένσκι πρόκειται να υπογράψει αργότερα μια άλλη εντολή, με την οποία θα καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλα τα αεροσκάφη και τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους επιβάτες ηλικίας άνω των 2 ετών.
Έχει σημασία που κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, τόνισε, πριν από λίγες ημέρες, ότι τα εμβόλια μπορεί να μην καλύπτουν τον πληθυσμό απέναντι στην ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή της Νότιας Αφρικής.