-->
16.10.2021

Και άλλος υποψήφιος για την ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ – Επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ!

Άλλος είναι υποψήφιος προστίθεται για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, στις εκλογές από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, που θα διεξαχθούν το νωρίτερο στα μέσα του φθινοπώρου και το αργότερο σε ένα χρόνο από σήμερα.

Ο λόγος για τον Παύλο Γερουλάνο, υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου  και από τους πλέον στενούς συνεργάτες του τότε πρωθυπουργού την περίοδο εκείνη.

Παρά την άριστη σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν τον ακολούθησε στην αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία του ΚΙΔΗΣΟ (Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού), ακολουθώντας στη συνέχεια αυτόνομη πορεία.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του 15minutes.gr, ο Παύλος Γερουλάνος  έχει λάβει ήδη την απόφαση να είναι υποψήφιος για την ηγεσία, κόντρα στη Φώφη Γεννηματά, τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Ανδρέα Λοβέρδο. Δημοσίως δεν προτίθεται να το ανακοινώσει ακόμα, θεωρώντας ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς και θα έκαιγε τη δυναμική της γρήγορα, όμως ήδη συγγράφει την πλατφόρμα που θα παρουσιάσει.

Ο Παύλος Γερουλάνος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επιμείνει στην κατάργηση του ΚΙΝΑΛ και  στην επαναφορά του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας πως μόνο η κίνηση αυτή μπορεί να σηματοδοτεί την προοπτική του χώρου της λεγόμενης κεντροαριστεράς.

Τι είχε πει πριν από κάποιους μήνες για ΚΙΝΑΛ, ΠΑΣΟΚ

Τον Δεκέμβριο του 2020, εμμέσως πλην σαφώς είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του. Όπως είχε πει στο περιοδικό «patrinorama» και το δημοσιογράφο Π. Ρηγόπουλο, «το ΚΙΝΑΛ πρέπει να αλλάξει ριζικά, διότι αυτό που βλέπουμε σήμερα δεν έχει σχέση με τον χώρο που ενέπνευσε εκατομμύρια πολίτες για δεκαετίες» ενώ ζήτησε και αλλαγή καταστατικού.

«Στόχος του ΚΙΝΑΛ ήταν να συσπειρώσει τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Ενώ ο στόχος ήταν σωστός, η στρατηγική του ήταν λάθος για το κόμμα, για τον χώρο και τη χώρα. Για να διορθώσει την πορεία του πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε τρεις κινήσεις: πρώτον, να αποτινάξει από πάνω του την οσμή του κλειστού πολιτικού χώρου και να ανοίξει στην κοινωνία.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται νέο δημοκρατικό καταστατικό με απόλυτο σεβασμό στην εφαρμογή του. Με ανοιχτές διαδικασίες και ανοιχτές δομές στην κοινωνία, πρέπει να ανοίξει τη συζήτηση για το πρόγραμμά του. Πώς μεταφράζονται, δηλαδή, οι αρχές και οι αξίες του ΠΑΣΟΚ σε πολιτικές θέσεις και προτάσεις που αφορούν την Ελλάδα, την Ελληνίδα και τον Έλληνα σήμερα. Και τέλος, αφού αλλάξει καταστατικό και φτιάξει ένα σύγχρονο πρόγραμμα, να βρει τα πρόσωπα που μπορούν αυτές τις θέσεις και τις προτάσεις να τις πάνε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας…

…Γύρω από ένα σύγχρονο πρόγραμμα, διακριτό από αυτό της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει στη συσπείρωση του χώρου, αλλά για να το πετύχει πρέπει να αλλάξει ριζικά. Διότι αυτό που βλέπουμε σήμερα δεν έχει σχέση με τον χώρο που ενέπνευσε εκατομμύρια πολίτες για δεκαετίες».

Οι προθέσεις του για την ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ

«Στόχος δικός μου, είναι να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να δω τον χώρο μου ξανά δύναμη εξουσίας στην Ελλάδα! Ένα νέο ΠΑΣΟΚ, αν θέλετε, για μια τέτοια δυναμική μιλάω. Έχω πει ότι θα συμμετέχω σε κάθε διαδικασία που πιστεύω ότι μας πηγαίνει ως χώρο μπροστά. Μια εσωκομματική αναμέτρηση έχει αυτή τη δυνατότητα, αν γίνει με σκοπό να ανοίξει το κόμμα στην κοινωνία, αν γίνει με σκοπό να φέρει νέες ιδέες στο προσκήνιο και αν γίνει με διαδικασίες που σέβονται κάθε πολίτη που θέλει να συμμετέχει…».

Για την πρόθεσή του να επαναφέρει το όνομα του ΠΑΣΟΚ

«Η αλήθεια είναι ότι παρά τις έντονες προσπάθειες να θαφτεί το όνομα, το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιείται καθημερινά και συνειδητά στον δημόσιο διάλογο για να περιγράψει τον προοδευτικό χώρο. Αλλά πάντα έλεγα, από τότε που είχα ταχθεί κατά της «Ελιάς», ότι προτεραιότητα δεν είναι το όνομα.

Το όνομα, αν χρειαστεί, θα το αλλάξεις ως επιστέγασμα μιας ριζικής και οραματικής αλλαγής στις δομές και στις θέσεις του κόμματος. Αν αλλάξεις όνομα και αφήσεις όλα τα άλλα ίδια, τότε απαξιώνεις ό,τι όνομα δώσεις…».

Για την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ μετά από ένα ανεπιτυχές εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Γερουλάνος ήταν καυστικός κατά της Φώφης Γεννηματά.

«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, θα πρέπει να αξιολογηθεί η ηγεσία με τα δεδομένα εκείνης της μέρας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή για τον πολίτη από το να θεωρεί η ηγεσία ενός κόμματος τις εκλογές πλυντήριο. Δίπλα στην ηγεσία θα κριθεί το κάθε στέλεχος από τη στάση που κράτησε και τη βοήθεια που παρείχε στη συνολική προσπάθεια…».

 

Διαβάστε επίσης