-->
03.08.2021

Καλαμάρι κοντοσούβλι από την Μυρσίνη Λαμπράκη

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 5-6 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 12 λεπτά

ΥΛΙΚΑ (για δυο κιλά καλαμάρι)

2 κιλά καλαμάρι κατεψυγμένο ή φρέσκο μεγάλο
2 μικρές κόκκινες πιπεριές γλυκές ή Φλωρίνης πολτοποιημένες
4 κουταλιές sweet chilly souse
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. τζιντζερ φρέσκο τριμμένο
1 κ.γ. σκόρδο πολτοποιημένο
2 κ.γ. χοντροκομμένο πιπέρι
2 κ.γ. πράσινο πιπέρι
3 κ.σ. μαϊντανό
1 κ.γ. αλάτι θαλασσινό
6 φρέσκα κρεμμυδάκια (χοντρά)
Χυμό & ξύσμα από δυο lime

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβετε το καλαμάρι σε μεγάλα κομμάτια και αφήνετε τα πλοκάμια ολόκληρα εκτός από τα μακριά μουστάκια που τα κόβετε. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα τα καθαρίζετε, αφαιρώντας στόμα, μελάνι και δέρμα.

Τα πλένετε και τα σκουπίζετε ελαφρώς. Τα αδειάζετε σε ένα μπολ και προσθέτετε όλα τα υλικά εκτός από τα κρεμμυδάκια. Σκεπάζετε με μεμβράνη και τα αφήνετε στο ψυγείο να μαριναριστούν για 5-6 ώρες.

Βγάζετε από τη μαρινάδα τα καλαμάρια τα στραγγίζετε καλά (κατά προτίμηση σε σουρωτήρι) και τα περνάτε στη σούβλα διπλά, βάζοντας ανάμεσα μικρά κομμάτια από φρέσκο κρεμμυδάκι. Το πέρασμα στην μεταλλική σούβλα γίνετε διπλό σαν φυσαρμόνικα, έτσι ώστε το καλαμάρι να μην γυρνά γύρω από τον εαυτό του!

Η φωτιά πρέπει να είναι δυνατή, να υπολογίσετε 4 κιλά κάρβουνα για την ποσότητα που σας προτείνω και τα κάρβουνα να έχουν χωνέψει πριν βάλετε πάνω τη σούβλα με το καλαμάρι. Αν τα περάσετε σε καλαμάκια και τα ψήσετε στην σχάρα, ΠΡΟΣΟΧΗ ή σχάρα πρέπει να είναι καυτή και λαδωμένη καλά!!

Ψήνετε σε περιστρεφόμενη σούβλα για 7-9 λεπτά ενώ κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλείφετε με ένα πινέλο τη μαρινάδα.

Αν δοκιμάστε να ψήσετε τα κοντοσούβλια από καλαμάρι στο φούρνο πρέπει να τον έχετε προθερμάνει στους 220 °C για 20 λεπτά. Από κάτω τοποθετείστε ένα ταψί με νερό και από πάνω τη σχάρα που θα ακουμπήστε το καλαμάρι. Ψήνετε στους 220 °C 5-6 λεπτά και πάλι μην ξεχνάτε νε περνάτε το καλαμάρι με τη μαρινάδα.

Tips : Οι πιο γενναίοι περάστε μαζί με τα κρεμμυδάκια και ένα μεγάλο κομμάτι λαρδί ή μπέικον που θα δώσει έξτρα γεύση στο κοντοσούβλι καλαμάρι.



Διαβάστε επίσης