-->
18.10.2021

Θεοδωρίδου: Ημέρα γιορτής χθες – Εξαιρετικά σπάνιες οι αλλεργίες από το εμβόλιο

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους στην Ελλάδα που έκανε χθες, Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, την πρώτη δόση του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, στόχος είναι άπαντες να εμβολιαστούν στη χώρα.

«Η χθεσινή ημέρα ήταν ημέρα γιορτής. Είχα την τύχη να εμβολιαστώ και θα ήθελα να μοιραστώ τα συναισθήματά μου. Η προσδοκία πολλών μηνών έφτασε σε μια αρχή, που είναι η εφαρμογή των εμβολίων», είπε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου.

Και πρόσθεσε: «Στόχος είναι να μην μείνει ούτε ένα άτομο που δεν θα εμβολιαστεί. Βαθμιαία θα έρχονται και μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων».

«Εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε μια προτεραιοποίηση», είπε, για να αναφερθεί στα κριτήρια που θα γίνει ο εμβολιασμός.

1. Ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση. Έχει διαπιστωθεί ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον Νο1 κίνδυνο.

2. Είναι ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεση στον ιό. Η κύρια ομάδα είναι οι υγειονομικοί. Με μεγάλη ικανοποίηση μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια ευρεία αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς.

3. Η ασφάλιση και φροντίδα ευάλωτων ατόμων, όπως σε δομές αποκατάστασης, ή οι χρονίως πάσχοντες.

4. Οι υπάλληλοι για τη λειτουργία του κράτους. Ο αριθμός που εμβολιάστηκε είναι λιγότεροι από 50.

Επίσης, στον εμβολιασμό «δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτω των 18 ετών. Δεν υπάρχουν μελέτες για τις ηλικίες αυτές και ευτυχώς σε αυτές τις ηλικίες η νόσηση έχει κάποια σοβαρότητα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αλλεργίες από τα εμβόλια, για τις οποίες είπε ότι «είναι εξαιρετικά σπάνιες. Όπως και ότι οι συνηθισμένες αλλεργίες, δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Άλλωστε, υπάρχει σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο η πρόληψη για κάθε αλλεργική αντίδραση».

Δείτε την ενημέρωση:

 

 

 

Διαβάστε επίσης