-->
02.04.2023

Τα 12 μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων για τον Απρίλιο ύψους 1 δις ευρώ

Παράταση των υφιστάμενων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και για τον μήνα Απρίλιο ύψους 1 δις ευρώ ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα μηδενικά ενοίκια για τον Απρίλιο για τις κλειστές επιχειρήσεις και τα μειωμένα για τις πληττόμενες, η παροχή διπλής αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, το πάγωμα των επιταγών για 30 ημέρες, η καταβολή του επιδόματος 534 ευρώ σε εργαζομένους σε κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις, η επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-Εργασία μέχρι τον Ιούνιο και η παράταση των επιδομάτων ανεργίας που λήγουν τον Μάρτιο για δύο μήνες.

Το συνολικό κόστος των μέτρων αναμένεται να υπερβεί σε πλήρη εξέλιξη τα 14 δις ευρώ το 2021 ποσό διπλάσιο από το αρχικά προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό.

Τα μέτρα είναι:

-Αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμίσεων για οφειλές στην εφορία με μετάθεση πληρωμής της δόσης στο τέλος της ρύθμισης.

– Μηδενικά ενοίκια και τον Απρίλιο για τις 200.000 που παραμένουν κλειστές. Οι πληττόμενες επιχειρήσεις (με βάση τον ΚΑΔ) θα συνεχίζουν και τον επόμενο μήνα να δίνουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο στους ιδιοκτήτες. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν από το κράτος του 80% των απωλειών που θα υποστούν. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα ισχύσει η έκπτωση του 40% με την αναπλήρωση του 50% της ζημιάς.

-Καταβολή διπλής αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Ειδικά για τον Μάρτιο δεν χρειάζεται η υποβολή δήλωσης Covid βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

-Πάγωμα επιταγών, και αναστολή καταβολής ΦΠΑ για τους κομιστές των αξιογράφων κατά 30 ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία μέχρι τέλος Απριλίου

-Μετατίθεται για την 1η Ιουλίου 2021 η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης των παραστατικών my data.

-Καταβολή του επιδόματος των 534 ευρώ το μήνα στους εργαζόμενους σε αναστολή σε κλειστές και σε πληττόμενες επιχειρήσεις αναλογικά για το διάστημα που βρίσκονται εκτός εργασίας με κάλυψη από το δημόσιο των ασφαλιστικών εισφορών .Θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια που ίσχυσαν και τον μήνα Μάρτιο. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 330 εκατομμύρια ευρώ

-Παροχή δώρου Πάσχα για την περίοδο Ιανουαρίου –Απριλίου 2021.Το κόστος ανέρχεται σε 210 εκατομμύρια ευρώ.

-Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για εργαζόμενους σε ξενοδοχεία δωδεκάμηνης διαμονής έως και τον Ιούνιο 2021

-Οι καλλιτέχνες θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού και για τον μήνα Μάρτιο

-Επιδότηση των επιχειρήσεων πολιτισμού για κενές θέσεις σε θέατρα κ.λ.π.

-Ξεναγοί ,τουριστικοί συνοδοί θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάρτιο

-Επέκταση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως και τον Ιούνιο του 2021

-Παράταση των επιδομάτων ανεργίας που λήγουν τον Μάρτιο για δύο μήνεςΔιαβάστε επίσης