-->
01.03.2024

Νέα μαρτυρία ανήλικης: «Μας εκβίαζαν να μην μιλήσουμε – Τα παιδιά ήταν σαν δούλοι»

Νέα μαρτυρία κοριτσιού από δομή της Κιβωτού στη Χίο φέρνει στο φως η ΕΡΤ. «Με έβαζαν να μαζεύω κουκουνάρια. Τα παιδιά εκεί πέρα είναι σαν δούλοι», περιγράφει η ανήλικη.

Με κομμένη την ανάσα η κοινή γνώμη παρακολουθεί τις καταγγελίες που βλέπουν τη δημοσιότητα για κακοποιήσεις παιδιών σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου. Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου που υπόσχεται έρευνα και κυρώσεις αν αποδειχθούν οι καταγγελίες, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας (21/11) σε σύσκεψη στο Μαξίμου θα αποφασιστεί τι θα γίνει με τη λειτουργία της οργάνωσης και τα παιδιά που φιλοξενούνται όσο η υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Νέα μαρτυρία ενός κοριτσιού από δομή της Κιβωτού στη Χίο φέρνει στο φως η ΕΡΤ. Η ανήλικη υποστηρίζει ότι τα περιστατικά βίας δεν ήταν μεμονωμένα και περιγράφει για πρώτη φορά στην ΕΡΤ τα σκληρά χρόνια που φέρεται να βίωσε στην δομή της Χίου.

«Με έβαζαν να μαζεύω κουκουνάρια. Κάθε φορά που δεν άκουγα με έκλειναν στο δωμάτιο, ξεχνούσαν να μου φέρουν φαγητό γενικώς τα παιδιά εκεί πέρα είναι σαν δούλοι».

Αποκομμένα από την υπόλοιπη κοινωνία ισχυρίζεται η ανήλικη πως ζούσαν τα παιδιά της Κιβωτού και όπως λέει πολλές φορές τους απαγόρευαν να μιλούν ακόμη και μεταξύ τους.

«Έπεφτε ξύλο, σε έβαζαν τιμωρία στην απομόνωση δεν σου επέτρεπαν να μιλάς με τα άλλα παιδιά και έλεγαν στα άλλα παιδιά ότι δεν κάνει να σου μιλάνε».

Η ανήλικη κοπέλα έζησε στην δομή της Χίου από τα 7 έως τα 14 της χρόνια, ενώ σήμερα βρίσκεται σε ξενώνα άλλης οργάνωσης μακριά από τη Χίο.

«Από την δομή εκείνη έφυγα γιατί άρχισα να βγάζω την αλήθεια και να τα λέω και στους ψυχολόγους και έξω και αυτοί αυτό δεν το ήθελαν και λέγαν και στα άλλα παιδιά ότι αν δεν πεις αυτά που θέλουν σου βάζουν τιμωρία».

Όπως περιγράφει στην ΕΡΤ τα περιστατικά βίας δεν ήταν μεμονωμένα.

«Όλο το περιβάλλον ήταν έτσι και όλα τα παιδιά είχαμε πολύ χάλια ψυχολογία. Μας εκβίαζαν για να μην πούμε τι συμβαίνει». Μία μαρτυρία που έρχεται να προστεθεί σε εκείνες άλλων παιδιών που καταγγέλλουν σήμερα τη δομή ακόμη και υπό καθεστώς φόβου.

«Φοβάμαι πολύ δεν θέλω να το πω… Ήμασταν στην αποθήκη τότε και με είχε χτυπήσει. Θυμάμαι ότι έκλαιγα από τον πόνο από το ότι με έβαζε να παραδεχθώ κάτι που δεν έκανα» λέει ένα άλλο παιδί.

Αναφορές σε βίαια περιστατικά στις δομές της οργάνωσης κάνουν και πρώην εργαζόμενοι ή εθελοντές της Κιβωτού του κόσμου.Διαβάστε επίσης