-->
04.12.2023

Παύθηκε ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παύεται από τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Oι συλληφθέντες του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών και εμπορίου βρεφών επί μία δεκαετία φέρεται να εξαπάτησαν περί τα 400 ζευγάρια και να εκμεταλλεύτηκαν 200 παρένθετες γυναίκες και δότριες ωαρίων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τοπικού neakriti.gr, ανάμεσα στους εννέα συλληφθέντες είναι μια έγκυος και μια γυναίκα με ένα βρέφος εννέα ημερών, το οποίο προοριζόταν για παράνομη υιοθεσία στη Βόρεια Ελλάδα.

Oπως κατήγγειλε νεαρή γυναίκα από την Καλαμάτα στο neakriti.gr, η εγκληματική οργάνωση την είχε προσεγγίσει για τις ανάγκες της δωρεάς ωαρίων.

Σύμφωνα με όσα ανάφερε, υπάλληλος του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά την προσέγγισε μέσω συγγενικού της προσώπου και μέσα από σελίδα στο Facebook της είπε ότι ψάχνουν για δότριες οι οποίες θα πρέπει να είναι άνω των 25 ετών, να έχουν γεννήσει τουλάχιστον μία φορά και να μην είναι παντρεμένες είτε να έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Η νεαρή γυναίκα, μητέρα ενός παιδιού, δέχτηκε τη συνεργασία, χωρίς να έχει αντιληφθεί το παράνομο του πράγματος. Υποβλήθηκε στις πρώτες ορμονολογικές εξετάσεις, το κόστος των οποίων (50 ευρώ) η υπάλληλος του κέντρου της κατέθεσε στον προσωπικό της λογαριασμό, ενώ στη συνέχεια συνεννοήθηκαν για όσα ακολουθούσαν και την αμοιβή των διαδικασιών (750 ευρώ τον μήνα και επιπλέον 1.500 ευρώ για τη «δωρεά» ωαρίων, αλλά και πληρωμένα εισιτήρια και διαμονή).

Μεταξύ των κατηγοριών που τους απαγγέλθηκαν είναι η συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη, σωματική βλάβη και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.Διαβάστε επίσης