-->
09.03.2021

Με το «καλημέρα» κόντρες στα υπουργεία – Ποιος υπουργός δεν μιλάει με ποιον

Δεν πέρασαν λίγα 24ωρα από τον πρώτο ανασχηματισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη και ήρθαν τα πρώτα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ υπουργών ακόμα και στο ίδιο το υπουργείο.

Υγείας

Στο υπουργείο Υγείας, όπως πρόσφατα έγραψε το 15minutes.gr, η κόντρα μεταξύ των Βασίλη Κικίλια και Βασίλη Κοντοζαμάνη υποβόσκει εδώ και καιρό αλλά η αναβάθμιση του τελευταίου σε αναπληρωτή υπουργό με πολλές αρμοδιότητες φούσκωσε ακόμα περισσότερο την κόντρα.

Για την ώρα όμως τα εμβόλια, μετά και τα… δάκρυα του υπουργού Υγείας, σκεπάζουν την όλη κατάσταση.

Εργασίας

Στο υπουργείο Εργασίας με το καλημέρα η «παλαιά» Δόμνα Μιχαηλίδου κοντραρίστηκε με την νέα υφυπουργό Μαρία Συρεγγέλα για τις αρμοδιότητες. Η Δόμνα Μιχαηλίδου θεωρεί οτι όλα τα προνομιακά επιδόματα ανήκουν στο δικό της χαρτοφυλάκιο αλλά η νέα υφυπουργός θεωρεί, και για πολλούς ορθά, πως τα οικογενειακά επιδόματα είναι δίκη της αρμοδιότητα.

Οικονομικών

Αν και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τον αναπληρωτή υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη έμειναν αμετακίνητοι στον πρόσφατο ανασχηματισμό οι σχέσεις τους δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές. Εκεί πάντως που οι σχέσεις είναι πολικές, είναι μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα και του υφυπουργού του Απόστολου Βεσυρόπουλου ο οποίος έχει ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου.

Προστασίας του Πολίτη

Το τελευταίο διάστημα ο υφυπουργός Διαχείρησης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς φαίνεται πως έχει χάσει δυνάμεις με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να βγαίνει πιο μπροστά…

Εσωτερικών

Ένα υπουργείο που για την ώρα φαίνεται να υπάρχει άπνοια είναι στο Εσωτερικών. Οι δυο νέοι υπουργοί Μάκης Βορίδης και Στέλιος Πέτσας κρατούν χαμηλούς τόνους αλλά οι πολλές αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού Στέλιου Πέτσα, μαζί με το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» ύψους 2,5 δισ. ευρώ μπορεί να φέρουν κόντρες στο άμεσο μέλλον.

Πάντως συνδετικός κρίκος για την ώρα είναι ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Εσωτερικών που αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό Επικρατείας.

Αγροτικής Ανάπτυξης

Στο Αγροτικής Ανάπτυξης ο νέος υπουργός Σπήλιος Λιβανός για την ώρα μαθαίνει τα κατατόπια ενώ ο νέος υφυπουργός Γιάννης Οικονόμου έχει πάρει αρκετές αρμοδιότητες με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Μάλιστα ο Γιάννης Οικονόμου έχει πάρει στο χαρτοφυλάκιο του και μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων της γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων κάτι που σημαίνει πως ο εκεί επικεφαλής Κώστας Μπαγινέτας αποδυναμώνεται. Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία γιατί πρόκειται για πολιτικό φίλο του Χρήστου Σταικούρα που εκλέγεται στην ίδια περιφέρεια με τον Γιάννη Οικονόμου, στη Φθιώτιδα.

Μετανάστευσης και Ασύλου

Οι ρόλοι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι καθορισμένοι μεταξύ του υπουργού Νότη Μηταράκη που αναβαθμίστηκε περαιτέρω με την κατάργηση της θέσης του αναπληρωτή υπουργού και την αποχώρηση του Γιώργου Κουμουτσάκου, και της νέας υφυπουργού Σοφίας Βούλτεψη. Ο εκρηκτικός χαρακτήρας όμως της Σοφίας Βούλτεψη προμηνύει θύελλες για το άμεσο μέλλον.

Πολιτισμού

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνεργασία στο υπουργείο Πολιτισμού. Η υπουργός Λίνα Μενδώνη έμαθε από τις τηλεοράσεις την υφυπουργοποίηση του Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο οποίος έχει δείξει ότι δεν σηκώνει «μύγα στο σπαθί του» για θέματα που έχουν να κάνουν με το κομμάτι του πολιτισμού που έχει αναλάβει, μετά από εντολή του Μαξίμου.


Διαβάστε επίσης