Search
Close this search box.
Search

Μια δεύτερη ζωή για την πλατεία Θεάτρου

Πριν 2 έτη

Επρεπε να περάσουν 12 χρόνια για να υλοποιηθεί το πρώτο βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας Θεάτρου, πίσω από το δημαρχείο της οδού Αθηνάς. Η Διπλάρειος Σχολή που δεσπόζει στο κέντρο της είναι περιφραγμένη και δύο μπουλντόζες έχουν πιάσει ήδη δουλειά.

Είναι νωρίς το μεσημέρι και ειδικά η οδός Θεάτρου, ο δρόμος που βλέπει την επιβλητική πρόσοψη της σχολής, σφύζει από κόσμο. Ενα ανομοιογενές πλήθος από ξένους, κυρίως, έχει καταλάβει και το τελευταίο ελεύθερο τραπεζοκάθισμα των παρακείμενων ουζερί και αν κλείσεις τα μάτια σου ίσως πιστέψεις ότι βρίσκεσαι σε νησί. Δεν ξέρω πώς μοιάζει η πλατεία όταν πέφτει το σκοτάδι, αλλά με το φως της ημέρας δείχνει πιο ζωντανή από ποτέ· έχουν βοηθήσει και τα δύο νέα ξενοδοχεία που λειτουργούν τον τελευταίο χρόνο.

Οταν προκηρύχθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, η πλατεία περνούσε τις χειρότερες μέρες της. Το μπαρ που τη σύστησε στις νεότερες γενιές Αθηναίων (το περίφημο Bar Guru Bar) είχε κατεβάσει ρολά από το Πάσχα του 2009 εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διακίνησης ναρκωτικών. Η οικονομική κρίση ήρθε και την αποτελείωσε. Τώρα, το έργο προϋπολογισμού 1.900.000 ευρώ (χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους) φιλοδοξεί να βάλει τις βάσεις για μια ριζική μεταμόρφωση της πλατείας που θα λειτουργήσει ευεργετικά για την ευρύτερη περιοχή από την Ομόνοια μέχρι το Μοναστηράκι. Η βραβευμένη μελέτη της Κωνσταντίνας Καρβουντζή και του Ματθαίου Παπαβασιλείου («Εντασις Αρχιτέκτονες») επικαιροποιήθηκε σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, που βρίσκεται πίσω από την υλοποίηση του πρότζεκτ.

Δύο είναι τα βασικά σημεία της παρέμβασης: οι πεζοδρομήσεις των οδών Θεάτρου και Διπλάρη και η δημιουργία ενός κεντρικού πλατώματος μπροστά από τη Διπλάρειο Σχολή, σε χαμηλότερη στάθμη από το γύρω περιβάλλον, το οποίο θα λειτουργεί ως συλλογικό καθιστικό. Στο εσωτερικό του πλατώματος, η παρουσία μιας μεγάλης ελιάς στο κέντρο, σε συνδυασμό με ένα κανάλι ανακυκλούμενου νερού, θα λειτουργούν ως μια φυσική εγκατάσταση τέχνης, υπαινικτική της αθηναϊκής μυθολογίας που εδραιώνει τη σχέση της πόλης και της «εξοχής». Μέσα στο κεντρικό πλάτωμα πρόκειται να κατασκευαστεί ένα μεταλλικό γλυπτό, στη θέση όπου πιστεύεται πως υπάρχουν τα υπόγεια ίχνη του μεσαιωνικού τείχους Χασεκή.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.