-->
18.10.2021

Χωρίς ρεύμα 32.000 νοικοκυριά – Μπαλάκι οι ευθύνες για το μπλακ άουτ λόγω «Μήδειας»

Κόντρα έχει ξεσπάσει σχετικά με τις ευθύνες για τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά στην Αττική, λόγω της κακοκαιρίας «Μήδειας», που έβαλε στον «πάγο» τη χώρα για τρεις ημέρες.

ΔΕΔΔΗΕ: Εχουν ηλεκτροδοτηθεί περίπου 38.000 νοικοκυριά από τα 70.000

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζουν τις εργασίες τους για την επανηλεκτροδότηση 16 γραμμών Μέσης Τάσης σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία.

Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί, το σύνολο των νοικοκυριών με προβλήματα ηλεκτροδότησης ήταν 70.000. Έως αυτή την ώρα έχουν ηλεκτροδοτηθεί περίπου 38.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση του κοινού ενώ θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών.

Η κόντρα

Τη στιγμή που ειδικά συνεργεία με τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας και του στρατού έχουν ριχτεί στη «μάχη» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων προκειμένου να επανασυνδεθεί το ρεύμα στα σπίτια, κυρίως των βορείων προαστίων όπου παρατηρούνται τα περισσότερα προβλήματα, η Περιφέρεια Αττικής, ο ΔΕΔΔΗΕ και οι δήμοι ρίχνουν ο ένας το μπαλάκι στον άλλον για το ποιος φέρει την ευθύνη.

Χθες έγινε γνωστό ότι 250.000 νοικοκυριά είχαν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση, 40.000 νοικοκυριά ακόμη δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί. Περίπου 4.500 είναι οι δηλωμένες βλάβες στα βόρεια προάστια. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζουν τις εργασίες για την επανηλεκτροδότηση 22 γραμμών Μέσης Τάσης που παραμένουν εκτός λειτουργίας, ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο Διαχειριστής. Οι γραμμές αυτές ηλεκτροδοτούν περίπου 40.000 νοικοκυριά σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία. Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί, το σύνολο των νοικοκυριών με προβλήματα ηλεκτροδότησης ήταν 70.000, άρα έως αυτή την ώρα έχουν ηλεκτροδοτηθεί περίπου 30.000 νοικοκυριά.

Στο μεταξύ, στις 17:00 σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα τεχνική σύσκεψη στον «Όλυμπο», το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου θα μεταβεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο Όλυμπος έχει εγκατασταθεί στη συμβολή των λεωφόρων Θησέως και Διονύσου, στην Εκάλη Αττικής, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό όλων των δυνάμεων που επιχειρούν για την ταχύτερη δυνατή επίλυση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζει η Αττική. Στο επίκεντρο της νέας τεχνικής σύσκεψης θα βρεθεί η αποτίμηση της πορείας των εργασιών και ο προγραμματισμός των επόμενων δράσεων ως την πλήρη εξομάλυνση της κατάστασης. Παρόντες στη σύσκεψη θα είναι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο διευθυντής Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, υποστράτηγος Ιωάννης Παπαναγνώστου και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος. Υπενθυμίζεται ότι από χθες έχει ενεργοποιηθεί η Πολιτική Προστασία και ο στρατός για την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής προς τον ΔΕΔΔΗΕ, με διάθεση συνεργείων και μέσων για τη διευκόλυνση των εργασιών αποκατάστασης του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Νίκο Χαρδαλιά, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος χαρακτήρισε «πρωτοφανή» την κατάσταση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος ο ΔΕΔΔΗΕ, τονίζοντας ότι τέτοια κατάσταση δεν έχει επαναληφθεί εδώ και δεκαετίες. Όπως είπε, «τα μέτωπα ήταν ανοιχτά σε όλη την Ελλάδα, Εύβοια, Κεντρική Ελλάδα, Ζαγόρι, Κρήτη, Βόρεια προάστια, στη συγκεκριμένη περίπτωση παραπάνω από 600 συνεργεία και 1500 εργαζόμενοι πανελλαδικά εργάζονταν στην αποκατάσταση των βλαβών».

Ειδικότερα, στα βόρεια προάστια σε 24ωρη βάση επιχειρούσαν παραπάνω από 400 άτομα και ουσιαστικά αυτά ενισχύονται τώρα με επιπλέον μονάδες που ήρθαν από περιοχές εκτός Αθηνών. «Πλέον των 50, 60 ατόμων ήδη έχουν αφιχθεί από χθες το βράδυ και εργάζονται στο πεδίο μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους. Σε αυτό το διήμερο είχαμε περίπου 84, 85 βλάβες σε κεντρικούς κορμούς τροφοδοσίας μέσα στις τάσεις, όπου οι 42, 43 έχουν αποκατασταθεί και μένουν οι υπόλοιποι 42, 43. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών μέχρι το βράδυ θα έχει ηλεκτροδοτηθεί, ούτως ώστε στη συνέχεια να δουλεύουν τα συνεργεία μας στις κατά τόπους παροχές, συνδέσεις και σε όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζονται. Θα δώσουμε έμφαση στα νοικοκυριά, τα οποία είναι πολλές ώρες χωρίς ρεύμα, άρα ξεκινάμε κατά προτεραιότητα από Διόνυσο, ‘Ανοιξη, ‘Αγιο Στέφανο και στη συνέχεια στα υπόλοιπα σημεία. Ήδη σιγά σιγά ηλεκτροδοτούνται κομμάτια αυτών των περιοχών», σημείωσε ο κ. Μάνος.

Ο ίδιος ανέφερε πως όταν είναι 800 δέντρα σπασμένα στο δίκτυο, σημαίνει ότι κάθε δύο λεπτά ένα δέντρο σπάει, πέφτει πάνω στο δίκτυο και κάνει ζημιά. «Όσο γρήγορα και να προσπαθείς να αποκαθιστάς τις βλάβες ο αριθμός και η συχνότητα είναι τεράστιος. Εν τούτοις τα συνεργεία μας, οι εργολάβοι, οι συνεργάτες μας σε συνεργασία και βοήθεια με την Πολιτική Προστασία κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ούτως ώστε να επιστρέψει το ρεύμα το γρηγορότερο στους συνανθρώπους μας», επισήμανε ο. κ Μάνος και προσέθεσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των κεντρικών γραμμών θα δοθεί μέχρι σήμερα το βράδυ αργά. Από εκεί και έπειτα θα είναι μεμονωμένες βλάβες δηλαδή στα στενά, στις βοηθητικές αρτηρίες, οι μεμονωμένες παροχές, το οποίο θα είναι το δεύτερο μέτωπο.

Πυρά Πατούλη κατά του ΔΕΔΔΗΕ

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης επανέλαβε σήμερα ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για την φροντίδα των καλωδίων, απ’ όπου προέκυψαν τα μεγάλα προβλήματα, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ.

Σε δηλώσεις του στο mega, ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι θα πρέπει να κάνει το ύψιστο των δυνατοτήτων του ο ΔΕΔΔΗΕ για να επανασυνδεθούν οι περιοχές που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. «Είναι 100% ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ, να τρέξουν άμεσα να δώσουν ρεύμα» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι αληθή όσα υποστήριξαν για την αδυναμία πρόσβασης σε αρκετές περιοχές. «Υπεύθυνος για την πρόληψη των καλωδίων, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ» επανέλαβε ο κ. Πατούλης, λέγοντας πως «ο ΔΕΔΔΗΕ είναι μικρότερος των περιστάσεων χρόνια τώρα», γιατί «δεν μπορεί να λέει ότι φταίει η Αυτοδιοίκηση όταν η Αυτοδιοίκηση κλαδεύει αλλά δεν μπορεί να ακουμπήσει το δέντρο που είναι κοντά σε ηλεκτροφόρο σύρμα, αυτό το κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος πληρώνεται για να διατηρεί την ασφάλεια των ηλεκτροφόρων συρμάτων».

Σχετικά με τα προβλήματα στους δρόμους, ο περιφερειάρχης Αττικής υποστήριξε ότι η Περιφέρεια Αττικής διατήρησε ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο της Αττικής, παρά τη σφοδρή χιονόπτωση, σημειώνοντας πως τα όποια προβλήματα περιορίστηκαν σε μικρούς δημοτικούς δρόμους.

Τι είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης δήλωσε στο mega πως τα συνεργεία της ΔΕΗ βρίσκονται στους δρόμους εδώ και τρία 24ωρα προσπαθώντας να λύσουν το τεράστιο πρόβλημα με το ρεύμα. Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλουν και συνεργεία που έχουν έρθει από την Πελοπόννησο, όπως είπε, κάνοντας λόγο για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς ο όγκος του χιονιού ήταν τεράστιος και έχει καταπλακώσει τα δέντρα που έχουν παρασύρει τα καλώδια.
Στις κατηγορίες που θέλουν τη ΔΕΔΔΗΕ να έχει την απόλυτη ευθύνη για τις διακοπές του ρεύματος, ο κ. Αδαμίδης τόνισε πως για να επιχειρήσει κάποιος εργαζόμενος πρέπει πρώτα να ανοίξει ο δρόμος, διαδικασία που άπτεται των αρμοδιοτήτων των δομών του κράτους, «ο δήμος, η Περιφέρεια, η Πολιτική Προστασίας, πάντως όχι ο εργαζόμενος». Μια λύση σε τέτοια προβλήματα θα ήταν η υπογειοποίηση του ηλεκτρισμού και η σωστή και κατάλληλη προετοιμασία για τον χειμώνα, η οποία ξεκινάει με το κλάδεμα το καλοκαίρι. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει «να γίνει σοβαρή δουλειά», καθώς σε μια τέτοια διαδικασία εμπλέκεται πέρα από τον δήμο και το δασαρχείο, «το οποίο δεν δίνει πάντα την άδεια να κοπούν τέτοιου είδους πολύ μεγάλα δέντρα». Τώρα το ζητούμενο είναι, μέχρι το βράδυ να έχει αποκατασταθεί ο κύριος όγκος των ζημιών.

Διαβάστε επίσης