-->
04.10.2023

Νέα μέτρα από σήμερα Δευτέρα σε εστίαση, διασκέδαση και δημόσιες υπηρεσίες

Από σήμερα Δευτέρα 31 Ιανουαρίου και ώρα είναι σε ισχύ τα νέα μέτρα που αφορούν στην εστίαση, τη διασκέδαση και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο Ιανουάριος μάς αποχαιρετά με τουλάχιστον 150.000 ενεργά κρούσματα, και σε όλα ανιχνεύεται ως «απόλυτη κυρίαρχη» η μετάλλαξη Omicron.

Η τελευταία αυτή παραλλαγή του κορωνοϊού εμφανίζει σημαντικά υψηλότερη ενδοοικογενειακή μετάδοση, αλλά και αυξημένη συχνότητα επαναμολύνσεων τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε ανθρώπους που νόσησαν από κορωνοϊό στο παρελθόν.

Επίσης, ευθύνεται πλέον και για το 80% των εισαγωγών στα νοσοκομεία, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για τη σοβαρή ή ακόμη και μοιραία επίπτωσή της στους ανεμβολίαστους και δη σε εκείνους ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Αναλυτικά η χαλάρωση των μέτρων

Δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εκκλησίες υποχρεωτικά επίδειξη κατά την είσοδο:

-πιστοποιητικού εμβολιασμού,
-πιστοποιητικού νόσησης ή
-βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)

Οι ανήλικοι από 4-17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ

Διασκέδαση

Τα καταστήματα εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης λειτουργούν αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο, μόνο για καθήμενους σε τραπέζια έως 6 άτομα, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.

Κατά την είσοδό των πελατών, είναι υποχρεωτική η επίδειξη:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης

Παράλληλα, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος.

Ειδικώς, το προσωπικό πρέπει να φορά μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

Οι μουσικοί τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ενός (1) μέτρου.

Οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό στα τραπεζοκαθίσματα.Διαβάστε επίσης