-->
24.06.2021

Ο Τραμπ παραπέμπεται από τη Βουλή με την κατηγορία της υποκίνησης στάσης

Υπέρ της παραπομπής Τραμπ, με αφορμή τα αιματηρά γεγονότα με την είσοδο των οπαδών του στο Καπιτώλιο προκειμένου να διακόψουν την συνεδρίαση του Κογκρέσου για την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών,  ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ αφορούν στην «παρακίνηση εξέγερσης» για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Ντόναλντ Τραμπ στα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας κατά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Το σώμα που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς ψήφισε υπέρ της παραπομπής στη δεύτερη ψηφοφορία, με 232 «ναι» και 197 «κατά». Στην προκαταρκτική ψηφοφορία, η Βουλή των Αντιπροσώπων, είχε ψηφίσει υπέρ, με  221 «ναι» έναντι 203 «όχι», υπέρ της παραπομπής του Αμερικανού Προέδρου.

Αρκετοί Ρεπουμπλικανοί πήραν αποστάσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ και για τα επεισόδια του Καπιτωλίου, ωστόσο οι περισσότεροι τάχθηκαν εναντίον της παραπομπής του. Kατά τη δεύτερη ψηφοφορία, 10 βουλευτές των Ρεπουμπλικανών τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής του Αμερικανού Προέδρου.

Πάντως η Γερουσία δεν σχεδιάζει να συνεδριάσει ξανά πριν τις 19 Ιανουαρίου, μια μέρα πριν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. Κάτι που σημαίνει πως ο χρόνος για την απομάκρυνση του Τραμπ από το αξίωμά του θα έχει ουσιαστικά εξαντληθεί.

Ο κ. Τραμπ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές.

Μετά την υπερψήφιση στη βουλή των Αντιπροσώπων, θα πρέπει η Γερουσία να διοργανώσει την δίκη για την εξέταση της αποπομπής Τραμπ, της οποίας προεδρεύει ο επικεφαλής της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δεν θα κάνει χρήση των έκτακτων εξουσιών του για να συγκαλέσει συνεδρίαση του Σώματος αυτήν την εβδομάδα, ανέφερε ο εκπρόσωπός του στο Twitter. Σε άλλη του δήλωση, ο ΜαΚόνελ υποστήριξε πως προτιμά η Γερουσία να προετοιμάσει τη μετάβαση στην εξουσία, παρά να ασχοληθεί με τις διαδικασίας αποπομπής Τραμπ.

 

 Διαβάστε επίσης