-->
03.10.2023

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ είναι ο νέος βρετανός μονάρχης – Εικόνες και βίντεο

Οκτώ μήνες αφότου έγινε βασιλιάς, ο Κάρολος Γ’ στέφθηκε σήμερα στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ, στη διάρκεια θρησκευτικής τελετής ενώπιον σχεδόν 2.300 προσκεκλημένων, μεταξύ αυτών, βασιλιάδων, ηγετών ξένων κρατών και άλλων αξιωματούχων.

 

Αφού ολοκληρώθηκε η τελετή στέψης στο Αββαείο, το βασιλικό ζεύγος επέστρεψε  με τη Χρυσή Άμαξα, στο παλάτι του Μπάκιγχαμ συνοδεία και των υπόλοιπων μελών της βασιλικής οικογένειας και όπως ορίζει τιο πρωτόκολλο εμφανίστηκαν στο μπαλκόνι του Παλατιού του Μπάκιγχαμ με το πλήθος από κάτω να τους επευφημεί. Μαζί τους στο μπαλκόνι εμφανίστηκαν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον μαζί με τα τρία τους παιδιά καθώς κι άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

βρετανια

βρετανία

βρετανια

Βρετανια

Νωρίτερα, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι Τζάστιν Ουέλμπι τοποθέτησε το ηλικίας 360 ετών Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του μονάρχη καθώς εκείνος καθόταν σε έναν θρόνο του 14ου αιώνα στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ. Λίγο νωρίτερα, ο Κάρολος Γ’ ορκίστηκε να υπηρετεί τους υπηκόους του και να προστατεύει την Εκκλησία της Αγγλίας της οποίας είναι ο ανώτατος ηγέτης.

Καρολος

καρολος

Καρολος

Ο Κάρολος διαδέχθηκε τη μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ μετά τον θάνατό της τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο όρκος που πήρε

Ο Βασιλιάς Κάρολος ορκίστηκε να κυβερνά τον λαό κάθε έθνους του οποίου ηγείται με βάση τους νόμους και τα ήθη του καθενός και με έλεος, να υπερασπίζεται τη θρησκεία της προτεσταντικής μεταρρύθμισης και την Εκκλησία της Αγγλίας.

«Μεγαλειότατε, η Εκκλησία, η οποία είναι υπό τη δική σας καθοδήγηση, δεσμεύεται για την πραγμάτωση του Ευαγγελίου και ως προς τούτο επιθυμεί ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι κάθε πίστης, κάθε δόγματος μπορεί να ζουν ελεύθερα. Ο όρκος υπάρχει για αιώνες και φυσικά διέπεται από τον νόμο. Επιθυμείτε να λάβετε τον όρκο;

Επιθυμώ!

Μου υπόσχεστε και ορκίζεστε να κυβερνάτε το λαό του Ηνωμένου Βασιλείου, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας, όπως και όλων των άλλων εδαφών σύμφωνα με τους οικείους νόμους και τα έθιμα;

Υπόσχομαι να το πράξω!».

Αμέσως μετά στέφθηκε βασίλισσα η επί 18 έτη σύζυγός του, Καμίλα. Η 75χρονη βασίλισσα, που έχει χωρίσει από τον πρώτο της σύζυγο, είναι η δεύτερη σύζυγος του Καρόλου, ο οποίος ήταν παντρεμένος με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, από την οποία πήρε διαζύγιο το 1996.

Καμιλα

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ με τη σειρά του ορκίστηκε πίστη στον βασιλιά Κάρολο κατά τη διάρκεια της τελετής στο Αβαείο του Ουέστμίνστερ. Συγκεκριμένα, γονάτισε μπροστά στον πατέρα του, μετά την επίσημη στέψη του, έβαλε τα χέρια του ανάμεσα από τα χέρια του βασιλιά Καρόλου και απήγγειλε τις λέξεις, γνωστές και ως Homage of Royal Blood (Φόρος τιμής στο βασιλικό αίμα).

ΟΥΙΛΙΑΜ

Μετά τη στέψη το βασιλικό ζεύγος αποχώρησε από το Αββαείο με τη χρυσή άμαξα, με κατεύθυνση το παλάτι του Μπάκiγχαμ με τη χρυσή άμαξα η οποία η οποία κατασκευάστηκε πριν 261 χρόνια. Έχει βάρος τέσσερις τόνους και μπορεί να κινείται σε ρυθμό περιπάτου.  Η συγκεκριμένη  άμαξα έχει χρησιμοποιηθεί σε κάθε στέψη από το 1831.

Βρετανια

Καρολος

Επίσης, σύμφωνα με το πρωτόκολλο ο βασιλιάς Κάρολος επιθεώρησε τη βασιλική φρουρά. Τα στρατεύματα στους κήπους των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ έδωσαν τρεις επευφημίες για τον βασιλιά και στη συνέχεια οι αυλοί και τα τύμπανα άρχισαν να παίζουν.

Βρετανια

βρετανια

Το πρόγραμμα της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου (ώρες Ελλάδας)

9:30 π.μ. Ανοίγουν οι πόρτες του Αβαείου του Ουεστμίνστερ.

9:15 – 10:30 Οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής θα αρχίσουν να φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το κοινοβούλιο στο Victoria Tower Gardens. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 850 εκπρόσωποι κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περίπου 450 προσκεκλημένοι που έχουν λάβει μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

11:30 – 11:35 Αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι κυβερνήσεων προσέρχονται στο Αβαείο

11:45 Το Ιππικό αρχίζει να ετοιμάζεται για να συνοδεύσει την πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

12:20 – Η πομπή με τον Βασιλιά και την Βασίλισσα ξεκινά από το Παλάτι για το Αβαείο.

12:35 Μέλη της βασιλικής οικογένειας φτάνουν στην Δυτική Πύλη του Αβαείου του Ουεστμίνστερ.

12:53 Ο Βασιλιάς με τη σύζυγο του θα φτάσουν στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ.

12:54 Χτυπούν οι Καμπάνες του Αβαείου

1:00 Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η σύζυγος του μπαίνουν στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει η ακολουθία της Στέψης.

2:00 μ.μ. Στέφεται βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27κιλά.

Την ώρα αυτή θα χτυπήσουν οι καμπάνες του Αβαείου για 2 λεπτά και στρατιωτικά αγήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Γιβραλτάρ, τις Βερμούδες αλλά και τα Πλοία στη Θάλασσα θα αποτείνουν χαιρετισμό με πυροβολισμούς και κανονιοβολισμούς.

3:00 μ.μ. Ολοκληρώνεται το τελετουργικό και ξεκινάει η Πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

3:45 Ο βασιλιάς και η σύζυγος τους θα φτάσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης όπου θα γίνουν δεκτοί από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας.

3:45 Ο βασιλιάς και η σύζυγος του θα μεταβούν στους κήπους του Παλατιού όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.

4:30 Ο βασιλιάς, η βασίλισσα και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετίσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις. ( Fly Past) Το παλάτι δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι. Το πιο πιθανό είναι πως θα βγουν μόνο εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας.Διαβάστε επίσης