-->
13.06.2024

Οι διορθωτικές αλλαγές φέρνουν μεγάλο ανασχηματισμό – Οι αποφάσεις Μητσοτάκη

Παραμονές της Παναγίας και αφού είχε προηγηθεί μια έκτακτη συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις πυρκαγιές ο πρωθυπουργός προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις, εντός κυρίως, του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δεν αρέσκεται σε κινήσεις υπό πίεση κράτησε τις μεγάλες αλλαγές για το φθινόπωρο.

Άλλωστε από την Τρίτη το πρωί το 15minutes προϊδέαζε για την τακτική του Μεγάρου Μαξίμου: Tώρα είναι η ώρα της μάχης και της στήριξης των πληγέντων, όλα τα υπόλοιπα μετά και στην ώρα τους.

Έτσι το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης

– Αναβάθμισε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Χρήστο Τριαντόπουλο σε υφυπουργό στον πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα ο διαχειριστικός μηχανισμός για τη στήριξη των κατοίκων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. Ουσιαστικά παίρνει την θέση του Άκη Σκέρτσου.

Την αναβάθμιση αυτή την είχε προαναγγείλει από χθες ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη τύπου περιγράφοντας ουσιαστικά τι θα ακολουθήσει.

– Ο έως σήμερα υφυπουργός στον πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας, με τις ίδιες αρμοδιότητες, δηλαδή τον συντονισμό της κυβέρνησης. Ο Άκης Σκέρτσος αναβαθμίστηκε λόγω της καλής του δουλειάς όλο αυτό το διάστημα ενώ υπουργός Επικρατείας παραμένει ο Γιώργος Γεραπετρίτης με διευρυμένες αρμοδιότητες.

– Ο Γιάννης Οικονόμου αναλαμβάνει νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος που μέχρι σήμερα ήταν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ένα πρόσωπο που γνωρίζει τον χώρο της επικοινωνίας και προέρχεται από τα σπλάχνα της παράταξης έχοντας διατελέσει πρόεδρος της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ. Ένα πρόσωπο που μπορεί να σηκώσει τους τόνους αλλά παράλληλα να απευθυνθεί και στον μεσαίο χώρο. Ο Γιάννης Οικονόμου εκλέγεται στην Φθιώτιδα και η αναβάθμιση του είναι ένα μήνυμα και προς τον Χρήστο Σταϊκούρα που είδε και τον γενικό γραμματέα του να αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό.

Στη θέση της αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου παραμένει η Αριστοτελία Πελώνη η οποία από τον περασμένο Φεβρουάριο που αποχώρησε ο Χρήστος Ταραντίλης έδωσε καθημερινές μάχες σε μια δύσκολη περίοδο.

– Ο έως σήμερα υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θέση του Γιάννη Οικονόμου. Ο Γιώργος Στύλιος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσε μια μεγάλη τομή, το Κτηματολόγιο αφήνοντας θετικό πρόσημο στο πόστο του και αναλαμβάνει ένα χαρτοφυλάκιο που γνωρίζει άριστα.

– Στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (στο ποσοστό του Γιώργου Στύλιου) προωθήθηκε υφυπουργός, ο μέχρι σήμερα υφυπουργός στον πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος, τη θέση του όποιου πήρε ουσιαστικά ο Χρήστος Τριαντοπουλος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κράτησε τις μεγάλες αλλαγές για πιο μετά, ουσιαστικά για 2+1 λόγους

Πρώτον να καθίσει η σκόνη, να τρέξουν οι διαδικασίες αποζημίωσης να στηριχθούν οι πληγέντες και μετά στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ανασχηματισμού θα αποδοθούν και οι ευθύνες σε όσους εμπλέκονται από το μέτωπο των πυρκαγιών.

Άλλωστε δείχνει ότι εστιάζει την προσοχή του στην επόμενη μέρα, μετά τις φωτιές, δημιουργώντας ένα νέο χαρτοφυλάκιο που έχει να κάνει με την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, τοποθετώντας τον Χρήστο Τριαντόπουλο.

Δεύτερον, κρατάει τον μεγάλο ανασχηματισμό για το χειμώνα δημιουργώντας παράλληλα  ασφυκτικό πλαίσιο για τους υπουργούς αφού όλοι γνωρίζουν ότι θα έρθουν αλλαγές και έτσι περιμένει ακόμα περισσότερη δουλειά και αποτελεσματικότητα.

Τρίτον ανάλογα με τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο θα επιδιώξει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ακόμα και να αιφνιδιάσει.Διαβάστε περισσότερα από το War RoomΔιαβάστε επίσης