-->
14.04.2021

Όλες οι… φυλές του ΣΥΡΙΖΑ – Η νέα ανθρωπογεωγραφία της Κουμουνδούρου με «Ομπρέλα, «ΡΕΝΕ», «Γεφυρα» κλπ

Την κινητικότητα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε η εμφάνιση της «Ομπρέλας», την ύπαρξη της οποίας αποκάλυψε πρώτο το 15minutes.gr το πρωί της Παρασκευής.

Ενόψει των εκλογών Νομαρχιακών Επιτροπών και ενόψει Συνεδρίου ή πρόωρων εκλογών, οι κομματικοί στρατοί ανασυντάσσονται και οι ανακατατάξεις στην ανθρωπογεωγραφία δίνουν και παίρνουν.

«Ομπρέλα»

Η «Ομπρέλα» αποτελεί, ουσιαστικά, τη συμπόρευση των «53+» του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την «παλαιά φρουρά» του κόμματος, που επίσης αντιπολιτεύεται τον Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή τον πρώην Γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον πρώην υπουργό Νίκο Φίλη, τον υπεύθυνο για τις δημοσκοπήσεις Κώστα Πουλάκη και τον πρώην γραμματέα Δημήτρη Βίτσα. Τελευταία μεταγραφή –και μάλιστα απευθείας από το «προεδρικό στρατόπεδο» αποτέλεσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που μετά το πόθεν έσχες με τα σπίτια του, τον παραμέρισε ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κίνηση Μελών»

Στην «Κίνηση Μελών», τους αυτοαποκαλούμενους και «προεδρικούς», ηγούνται οι Νίκος Παππάς, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιώργος Τσίπρας, Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Μπαλάφας και άλλοι. Θεωρείται έως τώρα η πρώτη σε δύναμη τάση, ωστόσο στελέχητης έχουν πρόβλημα με τον Νίκο Παππά, μετά τις κασέτες Μυωνή.

«ΡΕΝΕ»

Την Κίνηση ΡΕΝΕ δημιούργησαν προσφάτως οι Αντώνης Κοτσακάς, Πάνος Ρήγας και Νίκος Σκορίνης, οι οποίοι και αποχώρησαν από την «Κίνηση Μελών». Μαζί τους είναι και τρεις ή τέσσερις βουλευτές, με γνωστότερο όνομα αυτό του Σωκράτη Μάλαμα.

«Γέφυρα»

Είναι η ομάδα των «εκσυγχρονιστών» που συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Μπίστης, ο Παναγιώτης Παναγιώτου, οΑντώνης Λιάκος και ο Σωτήρης Βαλντέν. Τα περισσότερα στελέχη τους συνεργάζονται με την «Κίνηση Μελών», άλλα, ωστόσο, κλείνουν το μάτι προς την «Ομπρέλα».

ΔΗΜΑΡ

Πρόεδρός της είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ συμμετέχουν στελέχη όπως ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Γιάννης Καλπάκης και άλλα. Τάσσονται υπέρ της ενότητας του προεδρικού μπλοκ.

Οι «ανένταχτοι»

Κορυφαία στελέχη, πάντως, επέλεξαν να μείνουν εκτός ομαδοποιήσεων. Μεταξύ αυτών ο Αλέξης Χαρίτσης και η Έφη Αχτσιόγλου, που παλαιότερα ανήκαν στην «Κίνηση των 53+»

Οι αντιδράσεις των ψηφοφόρων

Οι ομαδοποιήσεις, πάντως, που κυριαρχούν στον κομματικό μηχανισμό, αρχίζουν να γίνονται απεχθείς στην απλή βάση και τους ψηφοφόρους του κόμματος, που τους θεωρούν εμπόδιο για την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ και τη διεκδίκηση της εξουσίας στις προσεχείς εκλογές.
Διαβάστε επίσης