-->
03.12.2023

Ομπάμα και Κλίντον κατά του λόμπι των όπλων μετά το μακελειό στο Τέξας: «Παρέλυσε τη χώρα -Αρκετά πια»

Σφοδρά πυρά για την έλλειψη πολιτικής βούλησης στις ΗΠΑ ώστε να μπει τέλος στη βία των όπλων εξαπέλυσε στον απόηχο του μακελειού στο Τέξας ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, η κυβέρνηση του οποίου είχε το τιμόνι της χώρας το 2012, κατά την αιματοχυσία στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook στο Κονέκτικατ, εξέφρασε σε αναρτήσεις του στο Twitter την οργή του ιδίου και της Μισέλ Ομπάμα.

«Η Μισέλ κι εγώ θρηνούμε μαζί με τις οικογένειες στο Ουβάλντε, που βιώνουν έναν πόνο που ουδείς θα έπρεπε να αναγκαστεί να βιώνει. Είμαστε και οργισμένοι για λογαριασμό τους. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά το Σάντι Χουκ και δέκα μέρες μετά το Μπάφαλο η χώρα μας έχει παραλύσει, όχι από τον φόβο, αλλά από ένα λόμπι των όπλων κι ένα πολιτικό κόμμα που δεν έχουν δείξει καμία προθυμία να δράσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο που θα μπορούσε να συμβάλει στην αποτροπή αυτών των τραγωδιών», σημείωσε ο Ομπάμα.

 


Και πρόσθεσε: «Έχει σημάνει προ πολλού η ώρα για δράση, για οποιαδήποτε μορφή δράσης. Κι είναι άλλη μια τραγωδία -πιο σιωπηλή, αλλά όχι λιγότερο τραγική- για τις οικογένειες να περιμένουν κάποια άλλη μέρα [να γίνει αυτό]».

Μπιλ Κλίντον: «Αρκετά πια!»

Έκκληση για δράση με στόχο τον τερματισμό της βίας των όπλων απηύθυνε κι ένας άλλος Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπιλ Κλίντον, μετά την τραγωδία στο δημοτικό σχολείο στο Ουβάλντε του Τέξας.

«Η καρδιά μου ραγίζει για τις οικογένειες που έστειλαν τα παιδιά και τα αγαπημένα τους πρόσωπα στο δημοτικό σχολείο Ρομπ στο Ουβάλντε του Τέξας. Οι ζωές τους δεν θα είναι πια ποτέ ξανά οι ίδιες», σημείωσε σε ανακοίνωσή του.

«Χρωστάμε δράση σε αυτές τις οικογένειες και εκείνες που βίωσαν παρόμοιες απώλειες, όπως την περασμένη εβδομάδα στο Μπάφαλο».

«Αρκετά πια. Ο αμερικανικός λαός συμφωνεί στη συντριπτική πλειοψηφία του. Οι εκλεγμένοι ηγέτες σε τοπικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, ανεξάρτητα από ποιο κόμμα προέρχονται, πρέπει να βρουν λογικούς τρόπους να διατηρούμε ασφαλή τα παιδιά και τις κοινότητές μας.

Μπορούν να το κάνουν χωρίς να αγγίξουν το δικαίωμα στο κυνήγι, στην αθλητική σκοποβολή και την κατοχή όπλων για αυτοάμυνα. Η προπαγάνδα κι η παράνοια μας εμπόδισαν για πολύ καιρό να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα και να γίνουμε καλύτερα. Τώρα είναι η ώρα για δράση», κατέληξε.

 


Η Πελόζι καλεί το Κογκρέσο σε δράση μετά το μακελειό στο Τέξας

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, απηύθυνε έκκληση για δράση στο Κογκρέσο μετά το «εν ψυχρώ μακελειό» στο Τέξας.

«Τα λόγια είναι ανεπαρκή για να περιγράψουν την αγωνία και την οργή για τις εν ψυχρώ δολοφονίες μικρών μαθητών και δασκάλων στο δημοτικό σχολείο Ρομπ», ανέφερε η Πελόζι σε ανακοίνωσή της. «Οι καρδιές όλων των Αμερικανών έχουν ραγίσει καθώς προσευχόμαστε για τις οικογένειες που θα είναι για πάντα συντετριμμένες και μια κοινότητα που θα φέρει για πάντα ουλές».

«Αυτό το μακελειό έκλεψε το μέλλον παιδιών, που δεν θα βιώσουν τη χαρά της αποφοίτησης από το σχολείο, το κυνήγι μιας καριέρας, τον έρωτα, τη δημιουργία δικών τους οικογενειών. Είμαστε στο πλευρό όλων όσοι έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα λόγω της βίας των όπλων, καθώς το φρικτό αυτό έγκλημα βαθαίνει τον πόνο τους.

»Για μεγάλο διάστημα ορισμένοι στο Κογκρέσο πρόσφεραν κούφια λόγια μετά από τέτοια περιστατικά, αντιτιθέμενοι ταυτόχρονα σε προσπάθειες να σωθούν ζωές», συνέχισε η Πελόζι. «Είναι η ώρα όλοι μας στο Κογκρέσο να υπακούσουμε στη βούληση του αμερικανικού λαού και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας διακομματικά στη Βουλή, για να ψηφιστεί νόμος κοινής λογικής, που θα σώζει ζωές».

 Διαβάστε επίσης