-->
20.04.2024

Οργή στην Τουρκία για το νέο «όχι» του Μενέντεζ για τα F-16

Σεισμό έχει προκαλέσει στην Τουρκία η νέα άρνηση του Μπομπ Μενέντεζ στην πώληση των F-16 στην Τουρκία.


Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, οι Τούρκοι είναι ενοχλημένοι με την ομιλία του και θεωρούν ότι είπε πολλά για την Τουρκία στα 90 δευτερόλεπτα που μίλησε, κάνοντας αναφορές όχι μόνο στα ελληνοτουρκικά, αλλά αναφέρθηκε και στους S300 από τη Ρωσία και για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί.

«Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ για άλλη μια φορά έβαλε στο στόχαστρο του την Τουρκία. Έκανε προβοκατόρικες ερωτήσεις στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και προσπάθησε να εξηγήσει πως δεν πρέπει να γίνει η πώληση των F-16 στην Τουρκία.


Για άλλη μια φορά στην ομιλία του δημοκρατικού γερουσιαστή  Μπομπ Μενέντεζ ο στόχος ήταν η Τουρκία και για να εμποδίσει την πώληση των F-16 στην Τουρκία  εξέφρασε πολλούς ισχυρισμούς σε μια προσπάθεια αμαύρωσης της εικόνας της Τουρκίας.

Ηaberturk: Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγορεί την Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποκλείει

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου της Haberturk στην Ουάσιγκτον Αλί Τσινάρ, «υπάρχουν πολλές ‘δυσκολίες’ για τα F-16».

Αναλυτικά ο Τσινάρ τόνισε: «O Mενέντεζ αυτό έδειξε. Διαβάσαμε την έκθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα που αποτελείται από 103 σελίδες και επικρίνει την Τουρκία με βαριές κατηγορίες.. Όπως επίσης και η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν κάλεσε και φέτος την Τουρκία στη Σύνοδο της Δημοκρατίας που φέτος θα διοργανωθεί για δεύτερη φορά. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί και ως ένα μήνυμα προς την Τουρκία.

Το θέμα των F-16 τέθηκε αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντον Μπλίνκεν όταν παρουσίαζε τον προϋπολογισμό του υπουργείου του. Ο πρόεδρος της  Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Μπομπ Μενέντεζ επέκρινε την Τουρκία με βαριές κατηγορίες και επανέλαβε πως δεν θα υποστηρίξει την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Επίσης στην ερώτηση που έκανε στον Μπλίνεν ᾽᾽πως θα χαρακτηρίζατε την Τουρκία όταν υπάρχουν τόσα προβλήματα᾽᾽, ο Μπλίνκεν απάντησε ως ᾽᾽δύσκολος σύμμαχος᾽᾽και νομίζω αυτή η λέξη δείχνει τις δυσκολίες των διμερών σχέσεων».Διαβάστε επίσης