-->
20.04.2021

Πάνω από 8.100 ενεργά κρούσματα στην Αττική – Βρετανική μετάλλαξη το 90% των μολύνσεων

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, κάτι που θα ορίσει τις αποφάσεις για την επανεκκίνηση εμπορικών λειτουργιών και σχολείων. Δυστυχώς, όμως, η εικόνα της χθεσινής ημέρας, παρά τα λιγότερα τεστ λόγω Σαββατοκύριακού είναι απογοητευτική, αφού αυξάνεται ο δείκτης των διασωληνωμένων.

Από το Σάββατο ο αριθμός αυξάνεται κατά δέκα ή περισσότερους ασθενείς, με ανοδική πορεία στις νεότερες ηλικίες. Το 32% που αφορούσαν οι διασωληνωμένοι ηλικίας 40-64 ετών πριν από ένα μήνα ακριβώς ανέρχεται πια στο 37% περίπου ενώ, αντιστρόφως, στο ίδιο διάστημα οι 65 και άνω μειώθηκαν από 66% στο 61,5%.

Αν και η εξέλιξη της πανδημίας για τη μέση ηλικία είναι ανησυχητική –με τα 45 έτη διάμεση ηλικία νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Βάνα Παπαευαγγέλου–, η μείωση νοσηλειών στην ομάδα των ηλικιωμένων αντανακλά την ελπίδα από το εμβολιαστικό μέτωπο, γεγονός που επισημάνθηκε κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Τα επιστημονικά δεδομένα που κατάργησαν τα ηλικιακά κριτήρια για το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης, οι περισσότερες των 1,5 εκατομμυρίου δόσεις εμβολίων που αναμένονται από AstraZeneca και Pfizer εντός του Απριλίου και ο εμβολιαστικός ρυθμός που αυξάνονται αποτελούν το φως στο έρεβος της πανδημίας που χθες στέρησε τη ζωή στο μόλις 37 ημερών βρέφος που νοσηλευόταν διασωληνωμένο με COVID-19 στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Αύξηση στους διασωληνωμένους – Πολλές οι εισαγωγές, λίγα τα εξιτήρια

Τα 1.165 νέα κρούσματα κορωνοϊού που προέκυψαν χθες από περισσότερα 6.995 rapid και 12.030 μοριακούς ελέγχους κατανέμονται σε 61 περιφερειακές ενότητες, με ακλόνητη την πρωτιά της Αττικής (556 νέες διαγνώσεις): 66 στην Ανατολική Αττική, 25 στη Δυτική Αττική, 83 στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, 85 στο Δυτικό και 167 στον Κεντρικό, 58 στο Νότιο Τομέα Αθηνών, 60 στον Πειραιά και 12 στις Νήσους.

Η ευρεία διασπορά στο λεκανοπέδιο κεντρίζει την ανησυχία των ειδικών χάρη στις μεταλλάξεις –το βρετανικό στέλεχος υπεύθυνο για το 90% των κρουσμάτων–, τα πάνω από 8.100 ενεργά κρούσματα και τις 1.579 εισαγωγές στα νοσοκομεία της την πρώτη μόλις εβδομάδα του Μαρτίου.

Ενδεικτική για ακόμη μία φορά πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική αλλά και την επικράτεια συνολικά είναι οι 377 εισαγωγές έναντι μόλις 122 εξιτηρίων όπως και η αύξηση των διασωληνωμένων στους 477 σήμερα, από 466 χθες και 452 το Σάββατο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δυσοίωνες εκτιμήσεις υπέρβασης των 550 τις επόμενες ημέρες ή και κατάρριψης του αρνητικού ρεκόρ της 3ης Δεκεμβρίου 2019 με 622 διασωληνώσεις.

Με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί με 108 νέες λοιμώξεις και την Αχαΐα μετά στις 79, η επιδημιολογική αναφορά καταγράφει υψηλές διψήφιες επιδόσεις σε νέα κρούσματα για τις περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας (13), Εύβοιας (16), Ημαθίας (10), Ηρακλείου (26), Ιωαννίνων (21), Κορινθίας (28), Λάρισας (45), Μαγνησίας (10), Ρεθύμνου (12), Φθιώτιδας (15), Λέσβου (14), ενώ τα 8 και 1 από τις Π.Ε. Χίου και Κέας-Κύθνου δεν είναι αμελητέα, δεδομένης της αναλογίας κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού που φτάνει στα 25,57 και 15,19 αντίστοιχα.

Οι 39 νέοι θάνατοι που ανέβασαν τον απολογισμό των 8 πρώτων ημερών του Μαρτίου στους 293, συνοδεύονται από ένα ακόμη σκληρό στοιχείο στον σχετικό πίνακα του ΕΟΔΥ, τον αριθμό 2 στους συνολικούς θανάτους από COVID-19 στην ομάδα 0 – 17 ετών μετά τον θάνατο του 37 ημερών βρέφους που αποτέλεσε το νεότερο θύμα της πανδημίας στη χώρα.

Και το Ερρίκος Ντυνάν στη μάχη

Τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής έχουν κληθεί να εξασφαλίσουν κλίνη και να νοσηλεύσουν 1.795 ασθενείς μόνο λόγω covid-19, μέσα σε οκτώ ημέρες, από την 1η Μαρτίου μέχρι και χθες το βράδυ, αντιλαμβάνεται το μέγεθος της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ.

Με δεδομένο ότι τα υψηλά επίπεδα των κρουσμάτων καταγράφηκαν από το τέλος Φεβρουαρίου και μετά, συνεπώς δεν έχουν αποτυπωθεί σε κρούσματα με σοβαρή νόσηση και σε νοσηλείες, οι διοικήσεις και το υγειονομικό προσωπικό βρίσκονται επί ποδός για να διαχειριστούν αυτήν την εβδομάδα και τις αρχές της επόμενης τον μεγάλο όγκο των ασθενών.

Για τον λόγο αυτό, η διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας προχωρεί με προσεκτικές κινήσεις, ασφαλείς για όλους τους ασθενείς και τους εργαζόμενους, στη «μετατροπή» ενός ακόμη νοσοκομείου – εκτός από το «Σισμανόγλειο» – σε νοσοκομείο αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού.

Πρόκειται για το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» το οποίο μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει εκκενωθεί και θα μπορεί να παραχωρήσει τουλάχιστον 100 κλίνες για ασθενείς με covid-19.

Παράλληλα, αναζητείται και ιδιωτική κλινική για να μετατραπεί σε κλινική covid, με τους αρμόδιους στο υπουργείο Υγείας να βρίσκονται σε συζητήσεις με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών.

Από αύριο μπαίνει στις εφημερίες του ΕΣΥ στην Αττική το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» το οποίο θα αντικαθιστά το «Σισμανόγλειο», το οποίο πλέον θα είναι νοσοκομείο αναφοράς αποκλειστικό για κορωνοϊό, όπως το «Σωτηρία».

Συνολικά, θα διατεθούν 301 κλίνες ενώ υπάρχει πρόβλεψη να αναπτυχθούν και πολυδύναμες ΜΕΘ στα χειρουργεία και τις αίθουσες ανάνηψης.

Υπενθυμίζεται ότι την τρέχουσα εβδομάδα οι ειδικοί εκτιμούν πως οι διασωληνωμένοι θα αυξηθούν κατά 200, ανεβάζοντας δραματικά την πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αναπροσαρμογές στην εκστρατεία εμβολιασμού

Τα νέα στοιχεία για το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης φέρνουν αλλαγές στον σχεδιασμό της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία».

Σύμφωνα με την τοποθέτηση της κυρίας Θεοδωρίδου σήμερα, το «ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό έναντι της νόσου» εμβόλιο που μειώνει τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, προφυλάσσει από ήπια νόσο και ενισχύει την κυτταρική ανοσία (κατά συνέπεια μειώνει τη μετάδοση του ιού), πλέον θα χορηγείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Συγκεκριμένα, ευρήματα δύο προδημοσιευμένων μελετών σε μεγάλο πληθυσμιακό δείγμα ηλικιωμένων έδειξαν:

85% μείωση των εισαγωγών για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και 94% για των AstraZeneca/Οξφόρδης 18-35 ημέρες μετά την 1η δόση (Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, δείγμα 5,5 εκατ. πληθυσμού) 80% μείωση εισαγωγών στους άνω των 70 ετών και για τα δύο εμβόλια μετά την 1η δόση (Σχολή Δημόσιας Υγείας Λονδίνου κ.α. δείγμα 7,5 εκατ. πληθυσμού).

Στις θετικές εξελίξεις, η κυρία Θεοδωρίδου πρόσθεσε ολοένα μεγαλύτερη θετική ανταπόκριση του κόσμου απέναντι στον εμβολιασμό, γεγονός που επισημάνθηκε και από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, οι περισσότεροι των 30.000 εμβολιασμών που πραγματοποιήθηκαν χθες –ξεπερνώντας τους 1.120.000 από την αρχή της εμβολιαστικής εκστρατείας– οδήγησαν την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στο 7,12%. Κατά τον προγραμματισμό υπολογίζεται πως οι 65 ετών και άνω καθώς και οι ευπαθείς ομάδες Α θα έχουν εμβολιαστεί έως τις αρχές Μαΐου. Η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες Α, τους 70-74 και 65-69 ετών θα ανοίξει εντός Μαρτίου.

Τέλος, επιτάχυνση του εμβολιαστικού ρυθμού αναμένεται από τις 1.071.000 παραδόσεις εμβολίων της Pfizer σύμφωνα με το πλάνο που παρέδωσε η εταιρεία, και περίπου 500.000 από την AstraZeneca εντός του Απριλίου, ενώ η Johnson & Johnson επιβεβαίωσε παράδοση των 1,2 εκατ. δόσεων μετά τα μέσα Απριλίου (400.000 δόσεις ανά μήνα από Απρίλιο έως Ιούνιο).
Διαβάστε επίσης