Η συνταγή για 6 μερίδες
- 300 g πατάτες σε κύβους
- 1 πράσο λεπτοκομμένο (λευκό μέρος)
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
- λίγο φρέσκο θυμάρι
- 4 φλ. ζωμό λαχανικών
- 2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 100 g κρέμα γάλακτος
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 φλ. τριμμένη πικάντικη γραβιέρα
- 1 κ.γ. κουρκουμά
- κρουτόν
- 50 g προσούτο ή μπέικον
Εκτέλεση
Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά με το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πατάτες, τον ζωμό και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Ελέγχουμε αν το αλάτι μας είναι καλό. Αφαιρούμε από τη φωτιά και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν είναι πηχτό αραιώνουμε με λίγο νερό ή γάλα.
Όσο είναι ακόμα ζεστή, προσθέτουμε τη γραβιέρα, ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε αμέσως.
Για το σερβίρισμα: Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με λίγο λάδι το προσούτο ή το μπέικον.
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, με κρουτόν και τσιγαρισμένο προσούτο ή μπέικον.
Προαιρετικά, μπορούμε να ρίξουμε και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.