-->
04.03.2024

Πεσκόφ, Σόιγκου, Μεντβέντεφ, Ζαχάροβα στη λίστα των κυρώσεων της Βρετανίας 

Νέες κυρώσεις σε άλλα 370 άτομα επέβαλε η Βρετανία για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός, ο πρώην πρόεδρος της χώρας, 51 ολιγάρχες και οι οικογένειές τους.

Μεταξύ αυτών που προστέθηκαν στη λίστα των βρετανικών κυρώσεων περιλαμβάνονται ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Ο Μικαήλ Φρίντμαν, ο Γκέρμαν Χαν και ο Πετρ Αβεν, που συνδέονται με τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ρωσίας, την Alfa Bank, είναι μεταξύ των Ρώσων ολιγαρχών, στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις μαζί με τον Αντρέι Μελνιτσένκο, ιδρυτή του Ομίλου EuroChem. Τον Βικτορ Βέκσελμπεργκ, ιδιοκτήτη του ομίλου Renova, και τον Αλεξέι Μορντάσοφ, που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στη χαλυβουργική Severstal. Σε όλους τους απαγορεύεται η είσοδος στη Βρετανία ενώ παγώνουν και όσα περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν στη χώρα.

Η Βρετανία επέβαλε επίσης κυρώσεις σε οκτώ οντότητες, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Ερευνών Διαδικτύου, την οποία η Δύση κατηγορεί ότι τροφοδοτεί θεωρίες συνωμοσίας. Η πλειονότητα των κυρώσεων που ανακοινώθηκαν σήμερα κατέστησαν δυνατές χάρη στη νέα νομοθεσία κατά του οικονομικού εγκλήματος που ψηφίστηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο χθες το βράδυ, επιτρέποντας στους υπουργούς να επιταχύνουν τη διαδικασία ορισμού ατόμων και οντοτήτων για κυρώσεις με επείγουσα διαδικασία.

«Προχωράμε πιο μακριά και πιο γρήγορα από ποτέ πλήττοντας τους πιο κοντινούς στον Πούτιν – από τους μεγάλους ολιγάρχες, μέχρι τον πρωθυπουργό του και τους προπαγανδιστές που διακινούν τα ψέματά του και την παραπληροφόρησή του. Τους θεωρούμε υπόλογους για τη συνενοχή τους στα εγκλήματα της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας.

H αντίδραση της Ζαχάροβα στις νέες κυρώσεις της Βρετανίας που περιλαμβάνουν και την ίδια
Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τη συμπερίληψή της στη λίστα κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, στο RIA Novosti, είπε ότι της «ταιριάζει η παρέα».

 Διαβάστε επίσης