-->
29.03.2024

Πληθωρισμός σε Ελλάδα – ΕΕ: Σε υψηλά επίπεδα και τον Νοέμβριο

Στο 9% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα από το 9,5% του Οκτωβρίου – Μικρή αποκλιμάκωση και στην Ευρωζώνη.

Επιβράδυνση του πληθωρισμού μεν αλλά διατήρησή του δε σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωζώνη, δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 9%, υποχωρώντας κατά 0,5% από το Οκτώβριο (9,5%), ενώ τον Σεπτέμβριο «εδραζόταν» στο 12,1%. Παρά την αποκλιμάκωση που συντελείται από τον Σεπτέμβριο και εντεύθεν, η πληθωριστική τάση στην Ελλάδα παραμένει υψηλή και ασφαλώς δημιουργεί τις  συνθήκες για νέες ανατιμήσεις στη λιανική αγορά, σ’ όλο το φάσμα των προϊόντων και υπηρεσιών. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ανακοινώσει και η ΕΛΣΤΑΤ, η οποία χρησιμοποιεί τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή για τις σταθμίσεις, τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου.

Μικρή υποχώρηση στην Ευρωζώνη – Πώς θα το «ερμηνεύσει» η ΕΚΤ

Σ’ ό,τι αφορά στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός έκανε βήματα πίσω, από τα επίπεδα ρεκόρ του 10,6%, όμως η εν λόγω «υποχώρηση» δεν δημιουργεί επίσης συνθήκες για πανηγυρισμού… Τουναντίον το 10% που καταγράφεται το Νοέμβριο καταδεικνύει εμπράκτως ότι οι πληθωριστικές τάσεις στην Ευρωζώνη παραμένουν πανίσχυρες. Μένει να φανεί βεβαίως αν αυτή η μικρή αποκλιμάκωση επηρεάσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ και σταθεί ικανή να αποτρέψει μια νέα «τζάμπο» αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης. Η επιβράδυνση επιτεύχθηκε ως πρώτος στόχος, όμως το δείγμα ίσως να μην είναι τόσο ενθαρρυντικό, ώστε να εγκαταλειφθεί-προς ώρας-μια νέα μεγάλη αύξηση τον Δεκέμβριο.

Για έναν ακόμη μήνα, η ενέργεια διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα στη ζώνη του ευρώ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής η ενέργεια κατέγραψε τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Νοέμβριο (34,9%, έναντι 41,5% τον Οκτώβριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (13,6%, έναντι 13,1% τον Οκτώβριο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,1%, σταθερό σε σύγκριση με τον Οκτώβριο) και υπηρεσίες (4,2% έναντι 4,3% τον Οκτώβριο).

Στην κορυφή της πανευρωπαϊκής λίστας με τον υψηλότερο πληθωρισμό βρίσκεται η Λετονία με 21,7%, ενώ ακολουθούν άλλες δύο βαλτικές χώρες, η Εσθονία και η Λιθουανία με 21,4. Πάνω από το «φράγμα» του 10% βρίσκονται οι Σλοβακία (15,1%), Ιταλία (12,5%), Γερμανία (11,3%), Ολλανδία (11,2), Αυστρία (11,1%), Σλοβενία (10,8%), Βέλγιο (10,5%) και Πορτογαλία (10,3%).

Εκτός από την Ελλάδα, ο ετήσιος δείκτης του πληθωρισμού βρίσκεται κάτω από το 9% σε Ισπανία (6,6%), Γαλλία (7,1%), Μάλτα (7,2%), Λουξεμβούργο (7,3%) και Κύπρος (8,3%).



Διαβάστε επίσης