-->
09.12.2023

Που είναι ο Ναζαρμπάγεφ; – Το γραφείο του πρώην προέδρου υποστηρίζει ότι δεν έχει εγκαταλείψει το Καζακστάν

Το γραφείο του πρώην προέδρου του Καζακστάν, Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγεφ υποστηρίζει, παρά τις φήμες που υπήρξαν, ο ίδιος δεν έχει εγκαταλείψει το Καζακστάν. Αντίθετα, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Ναζαρμπάγεφ βρίσκεται στην πρωτεύουσα και έχει επικοινωνία με τον διάδοχό του και νυν πρόεδρο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ.

«Ο ηγέτης του έθνους βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, τη Νουρσουλτάν», έγραψε ο Άντγιος Ουκιμπάι στο Twitter.

Όπως επισημαίνει και το rt.com, τα ίχνη του πρώτου προέδρου της χώρας μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την ανεξαρτητοποίηση του Καζακστάν είχαν χαθεί για ένα διάστημα, την ώρα που η εξέγερση για την αύξηση των τιμών στα καύσιμα είχε κορυφωθεί.

Να σημειώσουμε ότι εκφράζονται φόβοι ότι οι θάνατοι και οι τραυματίες μετά από την εξέγερση είναι πολύ περισσότεροι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα Σάββατο από κρατικά μέσα ενημέρωσης, περισσότεροι από 4.400 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και περισσότεροι από 40 έχουν σκοτωθεί.

Τι αναφέρει το ΥΠΕΞ για τους Έλληνες στο Καζακστάν

Οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο Καζακστάν, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ασφάλειά τους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Το υπουργείο Εξωτερικών, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Καζακστάν. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που μας έχουν περιέλθει, δεν έχει προκύψει ζήτημα όσον αφορά την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην χώρα».

Συνελήφθη για προδοσία πρώην επικεφαλής της Επιτροπής εθνικής ασφάλειας

Οι αρχές του Καζακστάν συνέλαβαν τον Καρίμ Μασίμοφ, τον πρώην επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφάλειας της χώρας, και άλλους αξιωματούχους, οι οποίοι είναι ύποπτοι για προδοσία, ανακοίνωσε η επιτροπή εθνικής ασφάλειας της χώρας, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Οι δυνάμεις ασφαλείας φαινόταν χθες, Παρασκευή, ότι είχαν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τους δρόμους της Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας του Καζακστάν, έπειτα από μέρες ταραχών, ενώ νωρίτερα ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία πρόεδρος της χώρας Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ είχε ανακοινώσει ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση εναντίον των ταραχοποιών.

«Έδωσα εντολή στις αρχές επιβολής του νόμου και στον στρατό να πυροβολήσουν για να σκοτώσουν χωρίς προειδοποίηση» ανακοίνωσε σε έκτακτο διάγγελμά του, το πρωί της Παρασκευής, με φόντο τις διαδηλώσεις λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων που εξελίχθηκαν σε αντικυβερνητικά καλέσματα.Διαβάστε επίσης