-->
07.02.2023

Ρίσι Σούνακ: «Μπαράζ» σκανδάλων κλυδωνίζουν την πρωθυπουργία του

Η πρωθυπουργία του Βρετανού Ρίσι Σούνακ ήδη μετράει περισσότερες ημέρες από αυτήν της προκατόχου του, Λις Τρας. Ωστόσο τα συνεχή σκάνδαλα προκαλούν τριγμούς στην διακυβέρνηση του πολιτικού, ο οποίος βρίσκεται έκθετος εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας για τη χώρα του.

Παρακάτω καταγράφουμε τα… ατοπήματα και τα σκάνδαλα που ταλανίζουν τον Βρετανό πρωθυπουργό και το Συντηρητικό Κόμμα τις τελευταίες εβδομάδες.

 Πρόστιμο για ζώνη

Η Μητροπολιτική Αστυνομία επέβαλε πρόστιμο στον πρωθυπουργό επειδή δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Μάλιστα, ο ίδιος «καρφώθηκε» μόνος του αφού ανήρτησε βίντεο στα σόσιαλ μίντια όπου είναι ξεκάθαρη η απουσία της ζώνης. Ο Ρίσι Σούνακ ζήτησε συγγνώμη για το «μικρό λαθάκι κρίσης». Ηταν το δεύτερο πρόστιμο σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου που επιβλήθηκε στον Ρίσι Σούνακ, μετά από εκείνο την άνοιξη του 2022, επειδή παρευρέθηκε για λίγο σε «κορονοπάρτι» του τότε πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στη Ντάουνινγκ Στριτ ενώ ήταν σε εφαρμογή το λοκντάουν.

Φορολογικές υποθέσεις προέδρου των «Τόρις»

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε έρευνα για τις φορολογικές υποθέσεις του προέδρου των Συντηρητικών και πρώην υπουργού Οικονομικών, Ναντχίμ Ζαχάουι. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις το επιφανές μέλος των «Τόρηδων» είχε εκκρεμότητες με την φορολογική υπηρεσία (HMRC) και μάλιστα κατά το διάστημα που ήταν υπουργός Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Τζόνσον, την περίοδο μεταξύ 5 Ιουλίου έως 6 Σεπτεμβρίου του 2022.

Πληροφορίες του Τύπου ανέφεραν ότι αναγκάστηκε να πληρώσει 5,7 εκατομμύρια ευρώ, και περίπου το 30% εξ αυτών αφορά πρόστιμα για αδήλωτα εισοδήματα.

Εκθετο το υπουργικό συμβούλιο

Ο Ζαχάουι είναι το τέταρτο μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Σούνακ που εμπλέκεται σε κάποια υπόθεση, όπως αναφέρουν τα βρετανικά Μέσα. Τον περασμένο Νοέμβριο -μόλις δύο εβδομάδες μετά τον διορισμό του- ο σερ Γκάβιν Γουίλιαμσον παραιτήθηκε από υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης Σούνακ μετά από καταγγελίες συναδέλφων του για εκφοβισμό.

Αντικείμενο εσωτερικών ερευνών για αντίστοιχες κατηγορίες -εκφοβισμό υφισταμένων – αντιμετωπίζει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης, Ντόμινικ Ράαμπ, αλλά παραμένει προσκολλημένος στο πόστο του, όπως και η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν, που κατηγορήθηκε ότι χειρίστηκε χωρίς προφύλαξη εμπιστευτικές πληροφορίες.Διαβάστε επίσης