Search
Close this search box.
Search

Σμυρνιοί κουραμπιέδες ή κουραμπιέδες των Ρωμιών

Πριν 5 έτη

Το πλέον παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό έχει ζωή στη σημερινή Ελλάδα μόλις ενός αιώνα.

Το έφεραν μαζί τους από τη Μικρασία οι πρόσφυγες του 1922, μπολιάζοντας τη νέα Ελλάδα με μια ιστορία που ξεκινά από την Περσία και περνά σε όλη τη Μικρά Ασία και από εκεί στα Βαλκάνια.

Κουραμπιές από την τουρκική λέξη kurabiye που στη γλώσσα των γειτόνων σημαίνει «μπισκότο». Kuru πάει να πει στεγνό ή ξερό ενώ το δεύτερο συνθετικό biye είναι λένε οι ειδικοί της γλωσσολογίας λατινικό δάνειο, για τη λέξη biscuit μπισκότο και δεν είναι τίποτα άλλο από το αρχαίο ελληνικό δίπυρο, το διπλοφουρνισμένο δηλαδή αρτοσκεύασμα για να χαθεί κάθε υγρασία του.

Στην Τουρκία κουραμπιέδες είναι τα κάθε λογής ξερά στεγνά βουτήγματα και όχι οι κουραμπιέδες όπως τους ξέρουμε εμείς. Ενώ στον υπόλοιπο κόσμο κουραμπιέδες με επικάλυψη ζάχαρης άχνης και παρεμφερές περιεχόμενο βρίσκει κανείς παντού σαν «ανατολίτικους κουραμπιέδες». Αλλά στα παράλια της Τουρκίας ο κουραμπιές είναι ακόμα και σήμερα rum kurabiye (κουραμπιές των Ρωμιών) και ξεχωρίζει.

Στην Ελλάδα, ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζει να ξεχωρίζει αφού εξόν από τα Χριστούγεννα συνοδεύει πια κάθε χαρμόσυνο γεγονός γάμο ή βαφτίσια.

Συνταγές κυκλοφορούν πολλές αλλά οι Σμυρνιοί κουραμπιέδες ξεχωρίζουν για το ροδόνερο που ραντίζονται σαν βγουν από το φούρνο, από το κρυμμένο γαρύφαλλο καρφάκι σε κάποιο σημείο του, το κονιάκ και το χοντροκομμένο αμύγδαλο του στο ζύμωμα.

Υλικά για περίπου 6 ταψιά (αναλόγως του μεγέθους των ταψιών και των κουραμπιέδων)

-δύο – δυόμιση κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις

-750 gr βούτυρο γάλακτος

-500 gr φυτική μαργαρίνη

-τρία μετρίου μεγέθους αυγά

-200 gr κρυσταλλική ζάχαρη

-200 gr ζάχαρη άχνη

-τρεις βανίλιες

-μισό ποτήρι κονιάκ
-χυμό από 2 πορτοκάλια

-δύο μπέικιν πάουντερ

-ένα κουταλάκι γλυκού, μαγειρική σόδα

-500 gr αλεσμένα αμύγδαλα (σκόνη)

– 300 gr φουντούκια (κομμένα στο μέγεθος που προτιμάμε)

-300 gr ψιλοκομμένα αμύγδαλα (κομμένα στο μέγεθος που προτιμάμε, ή/και ολόκληρα)

για το στόλισμα αρκετή ζάχαρη άχνη, (και προαιρετικά γαρύφαλλα καρφάκια)

-τρία μετρίου μεγέθους αυγά

Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την μαργαρίνη για ένα τέταρτο της ώρας. Προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη (και την κρυσταλλική και την άχνη), το κονιάκ, τις βανίλιες, τη σόδα, και το χυμό απ’ τα πορτοκάλια. Συνεχίζουμε να χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά, για δέκα λεπτά ακόμα.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα στο μείγμα, τη σκόνη αμυγδάλου, τα φουντούκια και τα αμύγδαλα, και συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα, για λίγα λεπτά ακόμα.

Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, και λίγο – λίγο το αλεύρι, όση απ΄την ποσότητα σηκώσει, ώσπου να γίνει μια μαλακή εύπλαστη ζύμη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 βαθμούς, και πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα και μέγεθος της αρεσκείας μας (κυκλοφορούν στο εμπόριο διάφορες φορμίτσες, αν θέλουμε να δώσουμε σχήμα που να ταιριάζει στην περίσταση. πχ καρδιές για γάμους, αστεράκια για τα Χριστούγεννα κλπ.)
Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες μας σε ένα ταψί ή σε μία λαμαρίνα που έχουμε πρώτα στρώσει με λαδόκολλα, και τους ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Τους βγάζουμε από το φούρνο και πριν κρυώσουν εντελώς, τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα που έχουμε προηγουμένως στρώσει με ζάχαρη άχνη.

Τους πασπαλίζουμε και από πάνω με μπόλικη ζάχαρη άχνη, και καρφώνουμε εάν θέλουμε, σε κάθε κουραμπιέ ένα καρφάκι γαρύφαλλο. (Στο πασπάλισμα της άχνης καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα σουρωτήρι για να πέσει ομοιόμορφα και να δείχνει αφράτη).

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του φουρνίσματος, και του στολίσματος, ώσπου να ετοιμαστούν όλοι οι κουραμπιέδες μας.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.