Search
Close this search box.
Search

Στήριξη με ποσά που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ εν μέσω βαθιάς κρίσης

Πριν 2 έτη

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις στοχευμένες παρεμβάσεις και τις ενισχύσεις, οι οποίες ωστόσο προέρχονται μέσα από διεξοδικό υπολογισμό των δημοσιονομικών της χώρας, έτσι ώστε να δώσει «ανάσα» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Εν μέσω βαθιάς ενεργειακής κρίσης, αλλά και ενός ισχυρού κύματος ακρίβειας που πλήττει συνολικά τον κόσμο και ειδικότερα την Ευρώπη, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει «ανάσες» στους πολίτες έτσι ώστε να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις βεβαρημένες απαιτήσεις της εποχής. Πέρα από την υλοποίηση των δεσμεύσεων για φοροελαφρύνσεις, μείωση του ΕΝΦΙΑ και κατάργηση μέτρων όπως η εισφορά αλληλεγγύης, η κυβέρνηση προσπαθεί να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με παρεμβάσεις όπως αυτές του Fuel Pass και του Power Pass.

Ήταν Φεβρουάριος του 2022, πριν ακόμα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ληφθεί «κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα. Δηλαδή θα πρέπει αυτή τη στιγμή που έχουμε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους για το 2022, είναι απολύτως κρίσιμο να τους πετύχουμε, να είμαστε σίγουροι για την εκτέλεση του προϋπολογισμού».

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που προέκυψαν, ειδικότερα στην ενέργεια, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα στην αγορά του φυσικού αερίου, η ελληνική κυβέρνηση έχει κατορθώσει να δώσει «ανάσες» στην οικονομία και την κοινωνία. Με παρεμβάσεις όπως το Fuel Pass, το οποίο επεκτείνεται και τους επόμενους μήνες, αλλά και το Power Pass. Μόνο αυτά τα δυο μέτρα, κοστίζουν συνολικά σε ένα ποσό κοντά στα 880 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα για το Power Pass πρόκειται να καταβληθούν στους δικαιούχους 300 εκατ. ευρώ, ενώ οι επιδοτήσεις για τα καύσιμα μέχρι τα τέλη Ιουνίου είχαν φτάσει στα 580 εκατ. ευρώ. Αν αναλογιστεί κανείς πως η επιδότηση καυσίμων έχει επεκταθεί και σύντομα ανοίγει η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2, τότε το ποσό θα ξεπεράσει κατά πολύ το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Μάλιστα, οι ενισχύσεις αυτές, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, όπως και της Ελλάδας προφανώς, προστίθενται σε όσα ήδη έχουν υλοποιηθεί στον τομέα των φοροελαφρύνσεων από τις αρχές του έτους.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, οι μειώσεις των φόρων στα μερίσματα, οι παρεμβάσεις στην προκαταβολή και η κατάργηση του φόρου γονικής παροχής έως 800.000 ευρώ αποτέλεσαν επίσης παρεμβάσεις της κυβέρνησης που βοήθησαν τους πολίτες να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο «σταυρόλεξο» του οικογενειακού ή επιχειρηματικού προϋπολογισμού για το 2022.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.